Timpul limitat pe care il au la dispozitie face ca plata facturilor sa devina o corvoada din ce in ce mai mare pentru romani. Cu toate acestea, serviciile de plati online sint prea putin folosite. Doar 5 din 1.000 de romani isi platesc obligatiile catre furnizori in acest mod.

Pentru a preintimpina eventualele intirzieri la plata facturilor datorate categoriei limitate a romanilor, tot mai multi furnizori de utilitati ofera clientilor noi servicii de plati online si prin ATM. Acum se pot plati cu cardul pe Internet de la facturile de telefon mobil sau fix la Internet sau impozite. Mult mai bine pus la punct este insa sistemul de plata prin ATM, prin care se pot achita chiar si facturile la gaze, spre exemplu. Cei care doresc sa opteze pentru aceasta modalitate de plata trebuie sa stie insa ca nu se poate plati prin intermediul Internetului cu orice tip de card. De asemenea, pentru aceste tranzactii se percep comisioane ce pot varia de la un dolar la citeva procente din valoarea totala a facturii.

Cum se poate plati online

Indiferent de ce furnizor este vorba, pasii pentru achitarea facturii online sint in general aceiasi. Astfel, clientul trebuie sa se autentifice pe pagina web a furnizorului, se alege optiunea de a plati online, dupa care acesta trebuie sa completeze niste cimpuri (de obicei se cer informatii despre numarul facturii si suma de plata). In ceea ce priveste tipul de card, in majoritatea cazurilor, un client trebuie sa detina un Mastercard sau Visa 3D Secure cu optiunea de efectuare de plati prin Internet.

In momentul de fata, printre furnizorii de servicii care ofera clientilor posibilitatea de a plati prin intermediul Internetului se numara companiile de telefonie mobila Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, precum si Romtelecom, RCS-RDS, Distrigaz Sud, dar si Electrica (numai in anumite orase).

Astfel, in cazul operatorului de telefonie mobila Vodafone, clientul trebuie sa-si configureze contul myAccount, pe site-ul companiei. De asemenea, clientul Vodafone trebuie sa detina un card bancar cu optiunea de efectuare de plati pe Internet. Aceasta optiune se poate activa contactind banca emitenta a cardului respectiv. In rest, operatiunea se rezuma la introducerea sumei de plata si datele cardului. Astfel, prin aceasta modalitate de plata, clientii pot achita factura Vodafone si din strainatate. Costurile tranzactiei sint zero.

In cazul Orange, clientul trebuie sa intre pe site-ul companiei, la sectiunea webcare. Dupa aceea trebuie sa urmeze indicatiile de creare a userului si de efectuare a platilor. Totodata, cardul utilizat trebuie sa fie 3D Secure. In cazul Orange, serviciul de plata online este gratuit, iar confirmarea efectuarii platii se face prin e-mail. Din datele companiei rezulta ca, in momentul de fata, in jur de 1% dintre clienti platesc online.

Aproximativ in acelasi mod se fac platile prin Internet si la Zapp, serviciul online de plata a facturilor fiind disponibil clientilor acestei companii din noiembrie 2005. Cum se poate plati factura la ei? Dupa autentificarea pe site-ul oficial al companiei, in sectiunea eCare se alege optiunea "plata online a facturii/facturilor". Suma este completata automat, dar poate fi modificata ulterior. Clientul este apoi redirectionat catre site-ul procesorului de carduri si se efectueaza plata normal cu cardul, care trebuie sa fie Visa sau Mastercard 3Dsecure. Taxa perceputa pentru realizarea unei tranzactii se ridica la un dolar. "Acesta (posibilitatea de a plati online - n.red.) este un serviciu, nu o modalitate de plata, si trebuie perceput ca atare. Taxa de un dolar pe tranzactie este de multe ori mult mai mica decit comisionul pe care il plateste Zapp procesorului de carduri", sustin reprezentantii companiei. In momentul de fata, doar in jur de 0,5% din facturi sint platite prin intermediul serviciului online.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.