A trecut multa vreme de cand genul politist era considerat o ”Cenusareasa” a literaturii. Productiile sale de calitate au capatat stima criticilor si mai ales a cititorilor. Nimeni nu mai poate spune ca nu apartin literaturii : intuitia lui Dupin din povestirea ”Crima din strada Morgii”, scrisa de Edgar Poe, infatisarea usor ridicola, in ciuda inteligentei sale, a lui Hercule Poirrot, asa cum l-a conceput Agatha Christie, ca sa nu mai vorbim de comisarul Maigret, eroul lui Simenon.

Este cazul sa amintim si lucrari care, bazandu-se pe o trama politista, depasesc cu mult limitele genului, aici permitandu-mi sa incadrez "Numele trandafirului" al lui Umberto Ecco sau "Baltagul" , capodopera lui Mihail Sadoveanu. Dupa cum si "Crima si pedeapsa", genialul roman al lui Dostoievski, are ca punct nodal un oribil omor. Editura "Corint" a dovedit o inititiva laudabila, lansand , de curand, o colectie intitulata inspirat : "Galeria Misterelor", in care apar lucrari clasice ale genului. In aceasta colectie au si vazut lumina tiparului carti de referinta cum sunt, de pilda, doua proze celebre ale lui Gaston Leroux. Prima este "Fantoma de la Opera", excelent roman din care, dupa stiinta mea au fost turnate 5 ecranizari, una inca din vremea filmului mut, in 1925, cu doi ani inaintea mortii scriitorului, iar relativ recent Lloyd Weber a compus un musical de mare succes, transformat la randul lui intr-un film foarte bine apreciat. Celalalt roman al lui Leroux, tiparit in colectia amintita, este "Misterul camerei galbene", o carte care te tine cu sufletul la gura si in care facem cunostinta cu detectivul Rouletabille, ale carui rationamente sunt imbatabile.

O alta carte meritorie este "Papagalul chinezesc" al lui Earl Derr Biggers, parintele unui alt detectiv faimos, Charlie Chan. Micutul chinez, cu o intelepciune asiatica traditionala, rezolva mistere care, cel putin la inceput, par atat de incalcite, incat ai zice ca nimeni nu le va da de capat. Si totusi Charlie, cu staruinta, rabdare, siretenie, fara violenta, pune mana pe cei mai abili criminali. Succesul cartilor care il au drept erou poate fi evaluat si prin numarul ecranizarilor . Intre 1925- 1949 s-au realizat nu mai putin de 42 zde filme, plus unul turnat in 1981, "Chan si blestemul Dragonului Reginei", in care rolul detectivului il juca Peter Ustinov Din "Galeria Misterelor" nu lipsesc nici cele mai cunoscute aventuri ale lui Sherlock Holmes care, alaturi de amicul sau doctorul Watson, dezleaga misterul "Cainelui din Baskerville" sau al "Semnului celor patru", titlurile unor carti scrise de Sir Arthur Conan Doyle. In catalogul meu de filme, aparut in 2004, mi-a fost greu sa numar filmele care il au drept erou pe Sherlock, iar de atunci, numai pe canalul de televiziune Hallmark s-au mai adaugat cateva. Dar selectia romanelor din colectia editurii Corint nu este totdeauna destul de riguroasa.

De pilda "Hotel Grand Babylon" este o carte destul de neinteresanta, cu personaje si actiuni incredibile si fara un suspans care sa-ti tina aprins interesul. Desi scriitorul Arnold Brennen (1867-1931), a fost o persoana onorabila, romanul "The Old Wives Tale" (Povestea batranelor Doamne), trilogia "The Clayhanger" sau "Hilda Lessing" i-au creat o buna reputatie in literatura engleza, celelalte lucrari ale sale, multe la numar, fiind considerate minore.
Poate am cautat pete in soare, dar urez "Colectiei Misterelor" cat mai multi cititori si mai ales ca prin cartile sale sa deschida pofta tinerilor pentru lectura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.