Decalajul dintre economia romaneasca si cea a celorlalte state ale Uniunii Europene face ca un director roman sa primeasca un salariu egal cu venitul minim stabilit de guvernele unor state europene mai bogate. De asemenea, salariul unei secretare dintr-o multinationala care activeaza pe piata autohtona se ridica la nivelul venitului minim pe economie din alte tari.

Spre exemplu, potrivit Institutului de Statistica al UE, Eurostat, salariul minim in Belgia era in ianuarie anul trecut de 1.234 de euro, in Franta angajatorii sint obligati sa ofere cel putin 1.218 euro, in Olanda venitul minim este de 1.273 de euro, iar in Marea Britanie de 1.269 de euro. In Romania insa, un asemenea venit cistiga angajatii incadrati pe pozitii de middle management. Potrivit specialistilor in resurse umane contactati de "Cotidianul", in jurul sumei de 1.200 de euro pe luna net primeste, fara a se tine cont de sporuri, un evaluator sau un Researcher care activeaza in imobiliare, un reprezentant medical sau un Product Manager dintr-o companie farmaceutica sau un Relationship Manager dintr-o banca.

Cel mai mare salariu minim il au insa luxemburghezii, care cistiga cel putin 1.503 euro pe luna, adica aproximativ cit un director de productie sau unul de resurse umane dintr-o multinationala din Romania. In jurul acestei sume cistiga si un negociator care activeaza pe piata imobiliara, un Branch Manager dintr-o banca sau un Area Sales Manager ori un Group Product Manager din industria farmaceutica.

Contabilii romani iau salariul minim din Grecia

Daca s-ar angaja in Grecia, Spania, Malta sau in Slovenia, o secretara sau o receptionera din Romania nu ar avea nici o problema sa primeasca salariul minim din aceste tari. Aceasta in conditiile in care un astfel de post este remunerat la noi cu 550-600 de euro pe luna, adica aproximativ cit cea mai mica leafa acceptata de guvernele respectivelor state. In aceeasi marja se inscriu si salariile contabililor care se rezuma la contabilitatea primara, tehnicienii sau agentii de vinzari din multinationale, fara a lua in considerare bonurile pe care le primesc in functie de vinzarile realizate.