In iunie 2002, Parlamentul European si Consiliul Europei au adoptat o Directiva a carei principala sarcina este aceea de a creea o baza comuna pentru administrarea urbana a zgomotului ambiental.

Conform regulilor UE, Romania este obligata sa monitorizeze nivelul de zgomot din marile aglomerari urbane, dar si de pe portiunile cu trafic mare de pe caile ferate si drumurile nationale. Primariile din marile orase mai au doar doua saptamani pana la data la care trebuie sa realizeze hartile de poluare fonica. Primele influente ale acestei directive se anunta a fi indreptate catre sectorul imobiliar.

Directiva Europeana este binevenita, totusi dat fiindca, la ora actuala nivelul poluarii fonice este reglementat printr-un act normativ vechi de opt ani. Dar unii analisti din domeniu cred ca vor exista schimbari care se vor resimti in zona tranzactiilor real-estate. Din aceasta primavara, pretul unui apartament, al unei case sau al unui teren ar putea creste sau descreste si in functie de nivelul de zgomot din zona. Indicatorii de zgomot vor fi cuprinsi in hartile acustice. Totodata, la stabilirea unor noi zone rezidentiale se va tine cont si de nivelul de zgomot al vecinatatilor, iar traficul va fi redirectionat astfel incat poluarea fonica sa nu mai fie atat de intensa. in prima etapa, hartile acustice vor fi realizate pentru noua orase mari: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov si Ploiesti. Majoritatea acestor orase sunt in plina expansiune imobiliara, iar investitiile pe acest sector aduc randamente mari. Pe plan local, sansele ca preturile sa scada semnificativ sunt reduse. Chiar daca, nivelul maxim admis de zgomot, 50 decibeli, este depasit semnificativ in marile intersectii si aglomerari urbane, o scadere a preturilor nu poate avea loc, deoarece, toate conditiile de poluare fonica sunt inabusite de faptul ca cererea pentru proprietati este mult mai mare decat oferta, fapt ce va mentine preturile la un nivel destul de inalt. Exista si posibilitatea ca cererea sa fie influentata de dorinta cumparatorilor pentru un ambient intim, silentios, si departe de zgomotul metropolei.

Alte schimbari, in 2009

Din anul 2009, nu se vor mai putea construi, vinde sau inchiria locatii care nu au certificat energetic. Normele metodologice privind expertizarea cladirilor in vederea elaborarii certificatului energetic au fost aprobate inca de anul trecut.

Certificatul energetic va fi o adevarata carte de vizita pentru fiecare cladire in parte, care va stabili parametrii reali de eficienta energetica. Astfel, in certificat vor fi evaluate retelele externe, retelele de interior, structura peretilor care vor conduce la date despre pierderile de caldura, structura ferestrelor, izolarea peretilor interiori, precum si masurile care trebuie luate pentru introducerea parametrilor de eficienta energetica europeni. Mai mult, in cadrul documentatiei pentru constructia de cladiri, de oricare tip ar fi ele, se va introduce obligativitatea elaborarii unui asemenea certificat energetic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.