Multi romani aleg sa-si petreaca Sarbatorile Pascale in manastirile din Moldova. Aceasta pentru ca, pe langa liniste, turistii beneficiaza de conditii de cazare demne de un hotel de prima mana

Mai sunt trei saptamani pana la Sfintele Sarbatori Pascale, iar la manastirile din Nordul Bucovinei abia mai gasesti un loc de cazare in chiliile maicutelor sau in casele de oaspeti. Moldovita, Sucevita, Putna, Humor sau Dragomirna sunt doar o parte dintre manastirile din Nordul Bucovinei care sunt asaltate in aceasta perioada de romanii care vor sa petreaca Sfintele Pasti altfel decat in cluburi sau in fata gratarelor stropite cu bere, de la marginea padurii.

La Manastirea Dragomirna, judetul Suceava, 40 din cele 150 de locuri au fost deja rezervate. Cererile de cazare, tot mai mari in fiecare an, si diversificarea ofertelor de pe piata i-au determinat pe calugari sa se adapteze.

Camere cu termopane si tv prin satelit

Chiliile saracacioase de altadata au devenit amintire. Termopane, draperii verticale, paturi duble cu saltele relaxa, covoare plusate si bai moderne sunt doar o parte dintre conditiile de care pot beneficia pelerinii care aleg sa se cazeze la manastire. Gresia, faianta si cabinele de dus au luat locul bailor comune din spatele chiliilor, iar in salile de mese, credinciosii pot urmari daca vor chiar programe tv pentru ca unele manastiri au programe prin satelit. "Ne-am adaptat si noi cerintelor, ca pelerinii care vin la noi sa se simta ca acasa.

Vremurile inainteaza. Nu este pacat daca urmarim uneori dupa rugaciuni si un program TV decent", spune maica Tecla. Multi dintre cei care si-au rezervat locuri sunt tineri. "Suntem bucurosi ca tot mai multi tineri isi arata dorinta de a se caza in interiorul manastirii, chiar daca regulile sunt stricte. Cu totii ne-au spus ca prefera sa stea macar trei zile departe de zgomotul orasului, de tigari, muzica si petreceri, si sa se reculeaga", a spus maica Heruvimia, stareta Manastirii Dragomirna.

Pregatirile sunt in toi

Chiar daca mai sunt aproape trei saptamani pana cand se va lua Lumina Sfanta, maicile au inceput curatenia generala. La manastire, situata la 15 km de Cetatea de Scaun a Sucevei, cele 60 de maicute nu mai stau locului de o saptamana. Unele spala lenjeria din camere, altele bat covoarele, dau cu aspiratorul sau spala podelele, nimeni nu sta o clipa. "Avem 150 de camere si toate trebuie aerisite si curatate pana in Saptamana Mare, cand vin pelerinii. Nu este timp de zabava. Primii oaspeti vin saptamana viitoare si totul trebuie pus la punct pentru ca vrem sa se simta bine si confortabil la noi", spune maica Heruvimia, stareta Manastirii Dragomirna.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.