Cu toate ca se va intampla de 1 aprilie, scumpirea produselor electrocasnice si electronice nu este o pacaleala specifica acestei zile. Astfel, pe langa pretul aparatului si TVA, cumparatorii vor plati si o taxa de reciclare - asa-numita taxa verde.

Asta pentru ca normele in domeniu ale UE nu ne mai permit sa aruncam oriunde electronicele si electrocasnicele scoase din uz. Dat fiind faptul ca taxa amintita va fi calculata in functie de greutatea produsului, si majorarea pretului va varia in functie de categoria aparatului. In acest fel, cele mai grele produse vor "beneficia" de cele mai mari majorari de pret, insa valoarea produsului nu va creste cu mai mult de 20 de euro.

Produsele IT se scumpesc cu 10 euro

Cele mai mari scumpiri, de 20 de euro, vor fi aplicate pe segmentul electrocasnicelor albe precum frigidere, masini de spalat, aparate de aer conditionat. In ce priveste echipamentele IT, taxa verde nu va depasi 10 euro. Ca reper, aragazul, cuptorul cu microunde sau calculatorul se vor scumpi cu 10 euro, in timp ce pentru un laptop vom da cu 9 euro mai mult. Totodata, pentru monitor LCD sau televizor cu plasma vom plati cu 8 euro mai mult decat pana acum. O imprimanta sau un DVD player va costa cu 8 euro mai mult. In cea mai ieftina categorie de aparate intra cafetiera, de exemplu, produs care va fi mai scump cu 1 euro.

Populatia va fi "atinsa"

Ca taxa verde va lovi direct in portofelul romanului se intelege, dar, potrivit specialistilor, acest lucru nu are de ce sa-i nelinisteasca pe comercianti. "In prima faza, scumpirea acestor produse va nemultumi populatia, dar nu trebuie sa ne asteptam la o diminuare a vanzarilor. Efectele vor fi aproape invizibile pentru comertul cu electrocasnice si electronice. In plus de asta romanul trebuie sa inteleaga ca pe termen lung aplicarea acestei taxe este benefica", ne-a spus Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software. In Uniunea Europeana rata medie anuala de colectare a deseurilor electrocasnice pe cap de locuitor, provenite de la gospodariile particulare, este de patru kilograme. In ce priveste Romania, pana la sfarsitul lui 2007, obiectivul care trebuie atins este de trei kilograme pe cap de locuitor.

Reciclare fara centre

Pentru a putea percepe taxa de reciclare, comerciantii trebuie sa aiba amenajate depozite speciale, in care sa stranga aparatura veche. Costurile suplimentare vor fi folosite ca sa acopere cheltuielile de colectare, transport si reciclare. "Taxa verde are o sustinere si o justificare in conditiile in care, in sistemul de colectare, valorificare si reciclare a deseurilor din echipamentele electrice si electronice, intr-adevar functioneaza", a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Pana acum, insa, prea putini comercianti si-au amenajat astfel de spatii. "Exista niste liste cu centre de colectare, dintre care o parte sunt functionale, o parte nu. Cea mai mare parte nu sunt inca functionale si mai exista inca lucrari de amenajare", a precizat Catalin Gurau, director al Asociatiei Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania. Legea obliga autoritatile locale sa creeze in fiecare oras puncte de colectare a deseurilor electronice si rampe ecologice. In prezent, nu exista decat 10 astfel de puncte de colectare si mult mai putine de reciclare.

Neinformarea asupra deseurilor electrice, precedata de amenzi

In primele zile ale acestei luni, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a efectuat un control tematic la nivel national, pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind prevenirea producerii de deseuri de echipamente electrice si electronice. In aceasta perioada au fost verificati 374 de operatori economici, producatori, importatori, distribuitori si vanzatori. Potrivit raportului de control intocmit de ANPC, la 250 operatori economici din cei 374 controlati, s-au depistat abateri de la prevederile legale, valoarea totala a produselor cu abateri a fost de 6.362.608 lei.

Pentru aceste nereguli s-au aplicat 297 sanctiuni, din care 167 avertismente si 130 amenzi contraventionale. Valoarea totala a amenzilor se cifreaza la 328.300 lei. ANPC a dispus, de asemenea, oprirea temporara cat si definitiva de la comercializare a unor produse. Printre deficientele constatate se numara neinformarea consumatorilor cu privire la modul cum trebuie procedat cu deseurile de echipamente electrice si electronice, abateri cu privire la marcarea cu simbolul privind colectarea, neafisarea numerelor de telefon TELCONS, adresa si numarul de telefon al OJPC. Marile magazine s-au aflat pe lista cu sanctiuni: Domo, Praktiker Romania, Selgros Cash&Carry, Metro Cash & Carry, Altex Impex, K Tech Electrocasnice, Real Hipermarket Romania, Best Computers.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.