Nu avem spitale, medicii pleaca in Occident pentru o leafa mai buna, iar medicamentele compensate se elibereaza cu poticneli, atunci cand sunt bani la buget. Pe scurt, sistemul medical romanesc este la pamant. Fiti insa optimisti, avem un plan: ministrul sanatatii vrea sa aduca medici chinezi sa ne trateze traditional.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a identificat metoda prin care romanii se pot trata mai ieftin: medicina traditionala chineza. Mai cu un ac infipt in sale, o fiertura de ierburi, ceva buline homeopate si gata cu durerea. Nu mai e nevoie de bani pentru medicamente compensate, de investitii in tehnologie, de paturi de spital sau de salarii pentru medicii care si asa parasesc sistemul pentru alte meleaguri. O trusa de ace si ne vindecam de toate bolile. Unde mai pui ca intepaturile vor fi facute chiar de chinezi. Si cum poporul roman este unul primitor, "vrajitorii acelor" din China se vor indrepta spre tara unde nou-nascutii mor cu zile in maternitati, iar bolnavii se interneaza cu medicamentele la pachet.

La ora actuala, piata este plina de cabinetele asa-zisilor specialisti care vindeca dupa ureche orice boala. Se merge pe principiul "platesti aici, te tratezi cu intepaturi si mori acasa". E drept ca exista si medici care au facut cursuri de specializare in China, dar si acestia se amesteca in masa neavenitilor atata timp cat nu exista o lege care reglementeaza aceste metode de tratare a anumitor boli. Mai mult, din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, practicantii acupuncturii, homeopatiei si fitoterapiei nu au acreditari de functionare. Prin urmare, trebuie luate masuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme.

Afacere legala

In urma vizitei pe care a facut-o in China, Eugen Nicolaescu a anuntat ca legea care va reglementa medicina traditionala se va bucura de consultarea specialistilor de la Marele Zid. Mai mult, e posibil ca acestia sa-si deschida centre de tratament in Romania. "Eu cred ca trebuie sa oficializam si aceasta situatie. La ora actuala, functioneaza foarte multe cabinete ale unor 'specialisti>>, fenomenul fiind nesupravegheat. Exista multe cabinete fara autorizatii, iar acupunctura sau homeopatia se fac uneori la coltul strazii. Se trateaza dupa ureche. Trebuie sa infiintam un organism profesionist in domeniu si din acest motiv avem nevoie de sprijinul specialistilor din China. Daca vor dori sa-si deschida cabinete aici ar fi foarte bine, pentru ca in acest mod medicina traditionala s-ar face cu cei mai buni din domeniu. Romanii trebuie sa aiba acces la toate formele de tratament", ne-a declarat ministrul sanatatii. Asteptam cu interes vizita oficialului de la Sanatate in Tibet, de exemplu, "specialistii" de acolo putandu-ne oferi consultatii legate de vindecarea prin meditatie.

138 de lei cura de ace

La randul sau, doctor Corneliu Moldovan, directorul medical al Centrului de Acupunctura si Homeopatie, ne-a spus ca stie de intentia Ministerului Sanatatii si, din punctul lui de vedere, Romania este capabila sa "inghita" foarte multe cabinete de medicina traditionala. In acest moment, in jur de 5.000 de medici romani sunt specializati in tratamentele traditionale si isi desfasoara activitatea in toata tara. Un tratament de acupunctura de zece sedinte costa, in medie, 138 de lei. O parte din serviciile cabinetelor de medicina traditionala sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.