In timp ce ministrul sanatatii ii amendeaza pe manageri pentru lipsa curateniei din spitale si-i ameninta cu actionarea in justitie, acestia cer bani pentru renovari

Pereti coscoviti care se prabusesc in capul pacientilor. Instalatii sanitare defecte si nefunctionale. Paturi rupte, saltele patate, lenjerie de pat veche. intr-un cuvant, mizerie. Bolnavii din Romania s-au obisnuit cu ea de ani de zile. Ieri, ministrul sanatatii a recunoscut oficial ca problema exista si i-a amenintat pe managerii de spital cu amenzi usturatoare si cu dosare penale. Acestia s-au derobat de responsabilitati, spunand ca instalatiile de dezinfectare costa multi bani. Pe care spitalele nu-i au.

Spitalul de alergologie Malaxa din Bucuresti este un santier in lucru. Din momentul in care intri, dai nas in nas cu muncitorii care fac reparatiile necesare dupa instalarea geamurilor si usilor termopan. Pacientii care vin aici sa-si trateze alergiile si care deja prezinta o sensibilitate ridicata la particulele de praf si la mirosuri impart sala de asteptare cu cei care acopera cu ciment spatiile din jurul termopanelor si finiseaza lucrarea. Unii pacienti, mai ales cei veniti din provincie, se consoleaza cu situatia, altii se intreaba: "Ce sa fac daca aici mi-a dat trimitere medicul de familie? Mai acopar gura si nasul cu o batista, mai ies afara... sper numai sa nu plec mai bolnava decat am venit", ne-a declarat o pacienta, Maria P. Mizeria nu este cuvantul de ordine numai pentru ambulatorul spitalului. Saloanele au si ele parte de termopane, dar cum intri pe culoarul etajelor superioare te izbeste un miros ciudat, de aer inchis. in dreptul toaletei miroase ca intr-un pasaj bucurestean, in care isi fac veacul aurolacii, iar daca indraznesti sa intri, nu stii cum sa iesi mai repede. Baia are aspect si miros specifice de toaleta publica. Cazul Spitalului Malaxa nu este singular. Situatii similare exista si la Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca si Spitalul Sf. Pantelimon.

Nu exista alternativa pentru bolnavi

Conducerea spitalului recunoaste ca pacientii care vin aici sa-si trateze alergiile trebuie sa suporte praful si zgomotul care au cuprins intreg spitalul. "Oamenii au dreptate sa fie suparati, dar spitalul are neaparata nevoie de aceste reparatii", ne-a declarat directorul medical al Spitalului Malaxa, prof. dr. Dan Slavescu. Teoretic, muncitorii ar trebui sa aiba un singur circuit, care nu se intersecteaza cu zonele in care sunt pacienti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.