Astazi se implinesc noua decenii de cand a inceput existenta miraculoasa a lui Dinu Lipatti, unul dintre marile nume romanesti internationale.

Privind in jur, nu intalnim anuntate manifestari sau concerte pe masura evenimentului. Acestea ar fi fost menite a-i omagia personalitatea, desi am fi crezut ca intreaga luna merita sa-i fie dedicata in plan muzical, intr-un firesc recurs la memorie.

Unele semne au existat, cu ceva ani in urma, un liceu de muzica bucurestean a inceput sa ii poarte numele iar in tara, la Satu Mare, filarmonica perpetueaza pe afise aceeasi denumire.

Este destul oare? Unde se afla casa memoriala care ar fi trebuit sa se faca in casa artistului, renumita "Bomboniera" de pe fostul bulevard Ipatescu?
Strainii, care ii admira opera, intreaba de fondul cu documente, se intereseaza ce a devenit Concursul "Lipatti" care a disparut, daca exista o integrala discografica sau noi carti vorbind despre artist. Nimic din toate acestea insa. Putem vorbi doar de existenta "Fundatiei Dinu si Valentin Lipatti" care a primit din partea mostenitoarei, doamna Liliana Pavelescu, donatia conacului familiei, de la Fundateanca, cu cativa ani in urma. Restaurarea cladirii, crearea unui veritabil centru artistic la standarde mo-derne, pentru concerte, cursuri de master, evenimente culturale sunt merite asumate prin sprijinul acordat de presedintele de onoare al Fundatiei, domnul Ion Iliescu, cel care a capacitat si oficia-litatile PSD din Arges sau potentialul Muzeului din Pitesti, sa contribuie la un rezultat intr-adevar remarcabil. Inaugurarea activitatii de la Fundateanca, in decembrie 2006, ca si concertul desfasurat azi in sala Cerchez de la Palatul Cotroceni sunt semne ca aceasta "Fundatia Lipatti" ne va ajuta sa nu-l uitam pe artist, unul dintre cei mai mari pianisti ai secolului XX aflat, impreuna cu Rubinstein, Cortot, Gieseking, Kempf, in parnasul muzicii. Cine a fost Dinu Lipatti?

Oare vom reusi sa-i pastram amintirea cum se cuvine, dincolo de cei nouazeci de ani aniversati acum? Pentru noi, cei care traim admirandu-l, muzica lui Lipatti EXISTA! Mai bine spus, muzica unui inger care poarta numele acesta.Spre binele nostru… in vesnicie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.