Strainii cumpara cetatenia romana platindu-si sotiile de convenienta cu cite 150 de dolari pe luna, sau pina la 9.000 de dolari o data. Autoritatile spun ca fenomenul va lua amploare acum, o data ce Romania ofera si cetatenia UE.

Cei mai multi straini care au apelat la casatorii de convenienta pentru a putea obtine vize de sedere in Romania si apoi cetatenia romana provin din tarile arabe, din zone de conflict. Autoritatile sustin ca explozia numarului de casatorii fictive a avut loc dupa 2003, cind conditiile impuse strainilor pentru a-si deschide o afacere aici au devenit mai stricte. Iar acum, in 2007, se asteapta la un nou boom, o data ce aderarea Romaniei la Uniunea Europeana le va aduce strainilor o dubla cetatenie.

"Contract" verbal

Strainii vor vize prin casatorii fictive cu romance pentru ca e mai putina bataie de cap si costurile sint mai mici decit daca si-ar deschide sau relansa o afacere, fiind necesar numai venitul minim de 440 de lei ca sa intretina o familie, explica Narcis Dumitru, seful Serviciului doi pentru Straini al Municipiului Bucuresti, din cadrul Autoritatii pentru Straini (ApS).

Acesta spune ca sint cazuri in care strainii incheie ca un contract verbal pe cinci ani, pina la obtinerea cetateniei, dupa care ar urma imediat divortul. Cit despre romance, care "primesc de obicei in jur de 150 de dolari pe luna de la straini" in schimbul casatoriei, ele provin din medii sarace, nu au studii superioare, serviciu sau obligatii, spune Gabriela Vasile, sefa Biroului de reintregire a familiei din ApS Bucuresti. Aceasta sustine ca fenomenul implica mai ales fetele tinere, dar au avut si citeva cazuri cu femei divortate de 60 de ani, insa nici un caz de barbat platit de o straina pentru casatorie.

Chinezii falsifica, arabii platesc

In timp ce "chinezii folosesc documente false ca sa incheie casatorii de convenienta", arabii "platesc sume de bani pentru a convinge romancele", spune Vasile. Este si cazul unui iordanian de 31 de ani, care, dupa divortul de o romanca, s-a casatorit cu alta pentru a obtine viza de sedere.

Acesta a platit-o cu 600 de lei pe luna pentru actul de casatorie, asa cum a declarat fosta sotie cu care a continuat sa traiasca in concubinaj si a avut, intre timp, si un copil. In urma verificarilor si a interviurilor, ofiterii ApS i-au revocat dreptul de sedere acordat dupa casatorie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.