Comerciantii romani de parfumuri sint obligati, incepind cu aceasta luna, sa specifice pe etichete compusii care pot provoca alergii.

Masura vine in urma unei directive europene impuse in 2003 si urmareste evitarea eczemelor si a crizelor de astm provocate de alergenii din parfumuri si cosmetice. Neconformarea la noile norme poate atrage amenzi de pina la 10.000 de lei.

Sensibilitate in crestere

"De obicei, pielea reactioneaza si dezvolta o eczema localizata, roseata sau mincarimi, in locul in care aveti obiceiul sa va parfumati. Este vorba de o alergie de contact clasica", descrie Laura Pascu, PR al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC). Ea mentioneaza insa si alte manifestari, cum ar fi iritarea gitului sau a ochilor, dureri de cap sau chiar criza de astm. "Intr-o apa de toaleta sau un parfum sint cunoscuti cel putin o suta de compusi care pot provoca o alergie de contact. Fiecare flacon asociaza mai multe dintre ele. Pina in prezent, consumatorul nu avea cum sa stie care sint acestea", motiveaza Pascu directiva europeana.

In consecinta, o lista cu 26 de compusi cu potential alergen a fost publicata in Jurnalul oficial al UE. Numarul lor este insa incomplet, intrucit lasa pe dinafara unele dintre cele mai virulente substante. In plus, studiile arata ca proportia alergicilor la parfumuri variaza intre 0,5 si 6% in Europa, pondere aflata in crestere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.