Muncitorii disponibilizati prin concedieri colective sunt ajutati de stat sa treaca mai usor peste aceasta perioada. Astfel, acestia primesc, pe langa indemnizatia de somaj, un salariu mediu net pe economie si un venit lunar de completare.

Persoanele disponibilizate colectiv primesc din partea statului ajutoare financiare. Pentru asta, disponibilizatii trebuie sa provina din societati cu capital majoritar de stat si sa aiba incheiate contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu cel putin 24 de luni inainte de concediere. Conform OUG 116/2006, ajutoarele provin din:
- indemnizatia de somaj care este acordata timp de 12 luni si reprezinta 75% din salariul minim pe economie;
- un salariu mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica in luna ianuarie a anului in care se fac concedierile;
- un venit lunar de completare.

Acesta este egal cu salariul individual mediu net primit de disponibilizati in ultimele trei luni inainte de concediere si se acorda lunar in functie de vechimea in munca a acestora.
- cei care au o vechime de pana la 15 ani primesc 20 de luni;
- disponibilizatii care au muncit intre 15 si 25 de ani, 22 de luni;
- cei a caror vechime depaseste 25 de ani primesc 24 de luni.

Conform legislatiei, persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare nu mai primesc venitul de completare, plata acestuia fiind suspendata. De la inceputul anului si pana in prezent, aproximativ 16.000 de muncitori au fost disponibilizati colectiv, societatile in care activau fiind considerate de guvernanti nerentabile.

Florin Ungureanu are 55 de ani si, in urma cu noua ani, dupa 30 de ani de munca, a fost disponibilizat de la Rocar. "Am primit platile compensatorii, dar nu mi-au ajuns. Acum lucrez la o intreprindere ca muncitor necalificat. Mi-a fost foarte dificil. Am fost angajat destul de greu, avand in vedere varsta pe care o am. De cand am fost disponibilizat am schimat sase locuri de munca", ne-a spus barbatul.

«Nu-si cauta de munca, nu primesc bani»

"Beneficiarii venitului de completare trebuie sa se prezinte, lunar, la ANOFM pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca. Mai mult, ei sunt obligati sa-si caute activ un loc de munca si sa participe la bursele pentru ocuparea locurilor de munca. Cei care nu se supun acestor reguli nu vor mai primi banii", ne-a declarat Gheorghe Barbu (foto), ministrul muncii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.