Cind proza densa se transforma in pelicula melodramatica, trebuie sa tii partea uneia dintre cele doua. Iar in ceea ce priveste filmul „Valul pictat“, romanul lui Somerset Maugham cistiga.

Adaptare a unei proze de Somerset Maugham care i-a luat mult timp si numeroase telefoane lui Edward Norton, lungmetrajul "Valul pictat" da cu o mina si ia cu cealalta. Prestatiile actoricesti sint decente si curate, dar trama alterata "moralist" le pune bete in roate, anulindu-le complexitatea si transformind pelicula intr-un "storcator de lacrimi".

China. Always surprising

Un cuplu de doi britanici, el, Walter (Norton) - bacteriolog, ea, Kitty (Naomi Watts) - nevasta adulterina de bacteriolog, ajunge intr-un oras chinezesc bintuit de holera. Actiunea are loc in 1925, iar pentru cei doi gestul echivaleaza cu o sinucidere. La el, pentru ca nefericirea si orgoliul ranit il propulseaza catre eroism, la ea, pentru ca amantul a abandonat-o, iar barbatul i-a dat de ales intre epidemie si divort. Si totusi, pe acest fundal deprimant, cei doi reusesc sa se descopere reciproc, sa aiba o relatie amoroasa temeinica si s-o apuce pe calea procrearii. Un alt strat il constituie, zic realizatorii, o critica a colonialismului britanic (din China, abordarea e extrem de locala), dar ea nu stinjeneste in nici un fel traseul melodramatic. Pe care nu il mirosi din prima, ci intervine catre final, cu o rasturnare de situatie care anuleaza subtilitatea de pina atunci si lasa batistele imbibate de lacrimi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.