Miturile si legendele urbane sint sarea si piperul unei comunitati. Indiferent daca este vorba despre teorii conspirationiste sau birfe ordinare, povestile cu simbure de adevar stirnesc interesul.

Folclorul urban este de multe ori la fel de puternic precum cel rural, desi nu isi are radacinile atit de adinc infipte in traditiile si istoria comunitatii. Se poate face analiza unei societati in functie de miturile si de legendele pe care le cultiva, care pot spune multe in legatura cu temerile, caracteristicile, preocuparile si chiar sanatatea unei comunitati. Multi dintre noi am crescut cu astfel de povesti, fara sa fim capabili, la o virsta frageda, sa distingem basmul de realitate. A fost cineva amenintat cu omul care trece pe strada si aduna intr-un sac toti copiii care nu sint cuminti? N-a auzit nimeni de la bunici despre iarba fiarelor, capabila de descuie orice forma de yala sau de lacat, care poate fi gasita in padure doar de catre arici? Sau povestile din vremea comunismului, in care se spunea ca oamenii care au probleme mintale pot fi recunoscuti dupa o dunga rosie in buletinul de identitate. Sa nu mai vorbim despre toate legendele urbane care au circulat in timpul Revolutiei, cu apa otravita de la robinet, teroristii care au invadat tara si altele de acest fel. Sau cele care au aparut o data cu importul masiv de produse alimentare din Occident, cele mai frecvente fiind legate de guma de mestecat sau brandurile gen Coca-Cola ori Pepsi, despre racoritoarele acestea din urma spunindu-se ca se gaseau in Romania comunista datorita orientarii de stinga a companiei, spre deosebire de Coca-Cola, care ar fi "de dreapta". (!?)

Bucurestiul are propriul folclor

Din punctul de vedere al lui Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman, nu este nici o contradictie in faptul ca folclorul tine de sat si de taran, pe cind legendele si miturile se raspindesc cu aceeasi rapiditate in mediul urban. "Legendele urbane apar din aceleasi motive si joaca acelasi rol in comunitate ca si legendele rurale. Caci si la oras exista comunitati, nu doar la sat!", explica el. Conform spuselor directorului MTR, folclorul urban este o manifestare a oralitatii comunitatilor urbane, care au aceeasi nevoie de oralitate precum comunitatile rurale, doar ca au mai putine mijloace si resurse pentru a o practica - mai ales de cind au disparut cozile... Pe de alta parte, preocuparile orasenilor sint deosebite, astfel incit si folclorul lor va fi deosebit de cel satesc. "Orice oras isi are «legendele» sale, care dau coeziune si identitate locuitorilor sai. Continutul lor poate fi diferit, dar structura ramine in mare masura aceeasi - dupa cum si structura baladei, de pilda, nu se schimba de la sat la sat. In sfirsit, ele sint la fel de «anonime» ca tot ceea ce numim in general «folclor». A spune ca legendele urbane ale Bucurestiului sint creatia Securitatii este deci, in cel mai bun caz, o ingenua prostie. Ca este posibil ca aceasta sa fi utilizat mecanismul oralitatii pentru a-si strecura si propriile mesaje - asa cum umbla zvonul ca s-ar fi intimplat in cazul unor bancuri - este cu totul altceva. Cu sau fara Securitate, Bucurestiul a avut si va continua sa-si teasa propriul folclor", explica directorul MTR.

Legendele circula pe net

In mod deloc surprinzator, cele mai multe baze de date despre miturile urbane autohtone sint acum prezente pe Internet, pentru ca procesul in sine de culegere a acestor legende este mult simplificat prin aportul direct al utilizatorilor.

Este totusi regretabil faptul ca nu exista o culegere serioasa de astfel de texte in format hardcopy si faptul ca scoala de antropologie romaneasca nu promoveaza astfel de initiative. Un simplu "search" pe Google trimite la citeva zeci de forumuri sau bloguri pe aceasta tema. Cel mai complet blog in acest sens se gaseste la adresa mituriurbane.vira.ro, care a dat tonul pe blogosfera cu aceasta idee, dar trebuie salutata si incurajata si initiativa celor de la legendeurbane.blogspot.com, al caror blog de-abia a fost lansat acum citeva zile, complet diferit la nivel de design fata de primul, dar care merge in aceeasi directie.

Prin mitologie, spre teatru

Mituriurbane.vira.ro a fost lansat la initiativa asociatiei culturale Vira, alcatuita in totalitate din tineri, care au pus la cale un festival de teatru adresat elevilor de liceu pe tema legendelor urbane. Pentru a oferi o sursa de inspiratie participantilor, au facut blogul, care se vrea o baza de date de mitologie contemporana autohtona.

"Am pornit de la ideea ca miturile urbane pot sa fie un mijloc foarte bun de manipulare si facind cunoscute miturile, felul in care se dezvolta sau temele care sint abordate putem sa slabim efectele lor negative. Ne adresam in primul rind tinerilor, prin festival, si tuturor categoriilor de virste, prin blog", explica Adi Bolboaca de la asociatia Vira.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.