Slujba din biserica va fi oficiata de Mitropolitii Teofan al Olteniei si Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, dar vor participa si reprezentanti ai ambasadei Romane la Paris si personalitati ale vietii culturale si artistice franceze. Sunt asteptati si membri ai comunitatilor romane din Franta. La eveniment vor fi prezenti si circa 100 de credinciosi din localitatea Hobita, satul natal al lui Constantin Brancusi, adusi cu sprijinul Mitropoliei Olteniei. Slujba va avea loc la ora locala 11.00, iar la ora 14.00 va avea loc o slujba de pomenire si la mormantul sculptorului din cimitirul Montparnasse din Paris.

Constantin Brancusi a urmat Scoala de Arte si Meserii din Craiova si a terminat Scoala de Belle-Arte la Bucuresti, in 1902. In 1904 pleaca la studii la Mnchen, dar, dupa sase luni, porneste spre Paris. In 1905, Brancusi intra la cole Nationale Suprieure des Beaux-Arts, unde lucreaza in atelierul lui Antonin Merci pana in 1906, cand e nevoit sa paraseasca scoala pentru limita de varsta. Brancusi expune pentru prima data la Socit Nationale des Beaux-Arts si la Salon d'Automne din Paris, in 1906. In 1907 creeaza prima versiune a "Sarutului", tema pe care o va relua, sub diferite forme, pana in 1940. In 1907 inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse din Paris, intra in contact cu avangarda artistica pariziana si se imprieteneste cu Guillaume Apollinaire, Fernand Lger si Amedeo Modigliani. In 1909 revine in Romania pentru scurt timp si participa la Salonul Oficial. Colectionarul de arta Anastase Simu ii cumpara sculptura "Somnul" si bustul pictorului Nicolae Darascu. Pana in 1914, Brancusi inaugureaza ciclurile "Pasari Maiestre", "Muza adormita" si "Domnisoara Pogany". In 1914, Brancusi deschide prima expozitie in America la Photo Secession Gallery din New York, care provoaca senzatie. Colectionarul american John Quinn ii cumpara mai multe sculpturi, iar in "Little Review" din New York apare, in 1921, primul studiu cu 24 de reproduceri din opera lui Brancusi, semnat de poetul american Ezra Pound. Pana in 1940, Brancusi realizeaza opere importante din ciclul "Pasarea in vazduh", ciclul "Ovoidului" precum si sculpturi in lemn.

In Romania socia-lista, Brancusi este considerat unul din reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. Abia in 1964 sculptorul este redescoperit ca un geniu national si ansamblul monumental de la Targu-Jiu, ce cuprinde "Coloana fara sfarsit", "Masa tacerii" si "Poarta sarutului", este amenajat si ingrijit, dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac.