Actorii au prins gustul independentei financiare a proiectelor lor si, ca atare, o cotesc din ce in ce mai des catre cariera de producator in locul celei de regizor.

Trendul care mina actorii din fata camerei in spatele ei, incununat de Clint Eastwood, face in continuare pui, dar pierde din actualitate pe zi ce trece. Ultimul racnet e sa te faci producator, controlul financiar al unor pelicule fiind precursorul oficial al autonomiei artistice, dixit Edward Norton. In plus, Brad Pitt, Tom Cruise, George Clooney se inchina deja la relativ recenta tendinta, consacrata si de Dustin Hoffman, Robert De Niro sau de Al Pacino.

Miei, cirtite si foarfece

In duzina de producatori ai "Cirtitei", un nume se distanta prin celebritate: consortul Angelinei Jolie. Brad Pitt a prins tirziu gustul noii meserii, mai precis dupa aproape doua decenii de actorie, dar recupereaza la greu, avind pina acum agenda incarcata cu 14 proiecte. Printre acestea s-au numarat si arhilaudatul "Running with Scissors", un scurtmetraj intitulat "The Tehuacan Project", basca un film in care insusi Pitt joaca rolul lui Jesse James. Are si mai multe pe teava, printre care un lungmetraj regizat de cunoscutul cineast britanic Michael Winterbottom, cu un rol simpatic pentru Angelina Jolie, si inca unul regizat de Mira Nair, ca sa nu ziceti ca Brad n-are nas fin la regizori.

De altfel, Tom Cruise il secundeaza, optind pentru un alt cineast cu un traseu in tonul aceleiasi tendinte: Robert Redford, care, incepind cu 1980, joaca si in ipostaza de regizor, si de producator, avind ceva mai multa expertiza in ultimul domeniu. In toate cele trei calitati pe care le insumeaza, Redford pune osul la pelicula "Lions for Lambs", care va fi produsa de United Artists, finantata de Tom Cruise, de altminteri si el producator. In aceasta ipostaza are o experienta de un deceniu, debutind tocmai cu "Misiune Imposibila". In schimb, scrisul si regizst l-au lasat rece dupa o singura incercare in fiecare domeniu.

Precursorat pe sticla

Printre cei care au urmat tonul dat de Redford sint inclusi George Clooney si Ben Stiller. Ambii au luat-o metodic, incepind cu micul ecran: "Kilroy" (1999), la care Clooney si-a exersat si pana de scenarist, urmat de un film tot de televiziune, "Fail Safe", in care a produs "executiv" si in care obsesia sa pentru alb-negru si-a aratat coltii pentru intiia oara.

Stiller ii tinea hangul, insa o facea cu 11 ani avant la lettre: in 1988, facea pe producatorul si scenaristul lui "The Hustler of Money", un brief film tv, parodie la "Culoarea banilor" (in care juca Tom Cruise) de Martin Scorsese.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.