Unul dintre miturile strajuite de localnicii din Polovragi, judetul Gorj, este cel al aurului ascuns in pestera lui Zamolxe

Comuna gorjeana Polovragi este locul unde chiar si copiii stiu sa-ti povesteasca o legenda, pentru ca povestile din acest loc se transmit din generatie in generatie. Oameni linistiti de felul lor, crezand cu tarie ca sunt binecuvantati de Dumnezeu, polovragenii spun ca in pesterile si grotele din aceasta zona sunt ascunse comori de nepretuit. Localitatea a devenit insa cunoscuta nu numai datorita legendelor, ci si a spiritului gospodaresc al oamenilor.

Strajuita de Cheile Oltetului si de Muntii Parang si Capatanii, comuna gorjeana Polovragi are o istorie aparte. Batranii povestesc, misteriosi, ca localitatea lor este una peste care Dumnezeu si-a intins mainile si harul. in comuna se afla una dintre cele mai vechi manastiri din judetul Gorj, Manastirea Polovragi, ridicata acum mai bine de cinci secole. Tot in aceasta localitate se afla si Pestera lui Zamolxe sau, cum mai este ea denumita, Pestera lui Pahomie. Legenda comorilor ascunse in grotele si pesterile din Polovragi spune ca in pestera lui Zalmoxe este ascuns foarte mult aur. Toti localnicii, cu mic, cu mare, cunosc aceasta legenda si cred cu tarie in ea.

"Incurajam turismul rural in localitate"

Agroturismul incepe sa prinda radacini in aceasta localitate plina de istorie. in curand aici va fi construit un sat de vacanta. "Avem un lot de 86 de parcele care vor fi scoase la licitatie pe data de 22 martie si avem deja inscrise la licitatie persoane din alte judete decat Gorjul. in comuna sunt doua pensiuni agroturistice, care vara, mai ales, au toate locurile de cazare ocupate. Probabil se vor mai construi, pentru ca avem de gand sa incurajam turismul rural. Lumea va veni aici sa se odihneasca, suntem infratiti cu natura, aerul e atat de curat si mangaietor, incat nu peste mult timp turistii isi vor dori sa se mute definitiv aici. Se vor construi case de vacanta, avem scoli renovate, gradinite, cu toate ca sunt numai 3.054 de locuitori", ne-a declarat stefan Fasuescu, primarul comunei Polovragi.

Bunastare din cultivarea capsunilor si a oieritului

Satenii din comuna Polovragi sunt, in marea lor majoritate, crescatori de animale si cultivatori de capsuni. indeletnicirile lor le asigura bunastarea si un trai departe de tumultul marilor orase. Oieritul a devenit deja o traditie in aceasta localitate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.