Asociatiile de proprietari din Romania sunt tot mai ingrijorate de costul vietii la bloc. Masurile luate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) la finele anului trecut isi arata abia acum coltii. ANRGN a dat mana libera furnizorilor sa sisteze rau-platnicilor furnizarea gazelor dupa 26 de zile de la emiterea facturii.

Desi consumatorii primisera alte asigurari din partea autoritatilor statului, decizia ANRGN s-a intors impotriva lor.

Pe proprietari ii asteapta zile grele din cauza ca furnizorii de gaze nu mai au rabdare cu rau-platnicii. Consumatorii nu vor mai fi pasuiti la plata facturii inca 30 de zile dupa expirarea termenului scadent (15 zile de la emiterea facturii). Potrivit ultimelor decizii ale Autoritatii de reglementare in domeniul gazelor, clientii furnizorilor de servicii sunt obligati sa plateasca factura aferenta consumului de gaze in termen de cel mult 26 de zile de la emitere. in caz contrar, furnizorul are dreptul sa intrerupa furnizarea gazelor. Mai mult, proprietarul va fi penalizat pentru fiecare zi de intarziere timp de o luna de la expirarea scadentei, iar dupa 65 de zile de neplata ii va fi reziliat contractul.

Pentru a nu fi luati prin surprindere, Click! va spune ce va asteapta in caz de neplata:
- penalizari de intarziere incepand cu a 16-a zi calendaristica de la emiterea facturii;
- sistarea furnizarii gazelor dupa 26 de zile de la emiterea facturii;
- rezilierea unilaterala a contractului de prestari servicii dupa 65 de zile de neplata.
Pentru reluarea furnizarii serviciului, consumatorul va plati factura restanta, penalizarile de intarziere si taxa de reconectare, in cazul sistarii furnizarii gazelor. La fel si in cazul in care furnizorul decide sa rupa contractul pentru ca va trebui sa platiti o taxa pentru semnarea unui nou angajament, factura restanta, cat si penalizarile de intarziere.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari au contestat decizia Autoritatii si termenele instituite, considerandu-le prea mici. Potrivit acestora, proprietarii au 45 de zile la dispozitie pentru plata intretinerii catre asociatie, fara penalizari, in timp ce obligatiile fata de furnizori sunt foarte drastice. "Limitarea sau sistarea livrarii gazelor are doar rolul de a preveni acumularea de noi datorii fata de furnizori si nu de a penaliza consumatorul pentru neplata facturii", se arata intr-un comunicat al ANRGN.

«Decizia este contradictorie»

Mihai Mereuta, presedintele Ligii "Habitat", spune ca au fost adoptate hotarari care dovedesc necunoasterea realitatii. "Exista o contradictie flagranta cu prevederea care iti asigura 45 de zile de la data emiterii facturii si pana la achitarea integrala a acesteia fara a fi penalizat. Acum nu esti penalizat, dar furnizarea gazelor poate fi intrerupta. O gandire originala. Mai mult, factura nu poate constitui preaviz in cazul neindeplinirii obligatiei de plata. Este suficient sa se rataceasca o factura si esti bun de plata si cu gazul intrerupt. Noi solicitam un termen scadent de 65 de zile pentru intreruperea gazelor naturale, in cazul in care consumatorul nu a achitat integral contravaloarea serviciilor si majorarile de intarziere".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.