Cind Hugh Hefner, patronul cunoscutei reviste "Playboy", clatea ochii americanilor cu poze deocheate, romancele inca se casatoreau virgine. Relaxarea politicilor pronataliste, diminuarea sumei de pudibonderii ale societatii si emanciparea femeii au redus simtitor numarul tabuurilor sexuale din viata cuplului autohton. La 17 ani de la caderea comunismului si cu jumatate de secol intirziere fata de Occident, se poate vorbi si pe plaiuri mioritice de o revolutie sexuala.

Femeia a dat tonul

"Dupa momentul scandalului Clinton-Monica, planeta a inceput sa traiasca erotic altfel, oamenii au devenit mult mai deschisi", este de parere sexologul Bebe Mihaescu. Pentru Romania insa, orizonturile amorului s-au largit in ultimii 15 ani ca efect direct al emanciparii doamnelor. "Faptul ca femeile nu mai depind financiar de barbat, ca pot practica o profesie, a scazut din presiunea sexuala pe care barbatul a exercitat-o dintotdeauna. Inainte de 1989, te gindeai de doua ori, daca sa te culci sau nu inainte de casatorie cu cineva, pentru ca viitoarea ta casnicie, viitoarea ta viata depindeau de asta", spune Oana Baluta, presedintele Centrului Filia, profilate pe studii de gen. Mai mult, ea crede ca in trecut nici nu se putea vorbi de existenta unei relatii intime in cuplul clasic autohton. "O femeie intervievata de psihologul Adriana Baban spunea, referindu-se la viata ei sexuala, ca nici nu stie cum sa numeasca «chestia asta»", adauga Baluta.

Astazi insa, relatiile de putere din dormitoarele romanilor s-au echilibrat. "In sfirsit, in cuplurile moderne, femeia a devenit cu adevarat un partener, si nu un executant. De aici si schimbarile de atitudine ale romancelor, de la initiativa din dormitor pina la cea din viata sociala", puncteaza Mihaescu.

Orasenii incep de mici

Ca sexul nu mai reprezinta pentru romani fructul oprit pina in noaptea nuntii este dovedit inclusiv de studiul realizat in 2006 de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMRS), AB Research si de compania farmaceutica Pfizer. Potrivit cercetarii, cei mai multi barbati isi incep viata sexuala intre 15 si 18 ani, diferenta fiind data de mediul de provenienta a individului. In cazul femeilor, 35% dintre orasence au declarat ca si-au pierdut virginitatea intre 19 si 25 de ani, in timp ce doar 19% dintre fetele din mediul rural se regasesc in acest interval. "Cine se angajeaza in comportament sexual, cu cine si in ce conditii reflecta normele si valorile culturale ale partenerilor. In unele zone rurale persista discursul care defineste sexul ca fiind eminamente procreativ", explica psihologul Alex Iordan. Modificarea raporturilor dintre sexe este evidentiata si de cresterea virstei medii la casatorie pentru femeie.

Dorinte nerostite

Chiar daca nu mai fac dragoste cu lumina stinsa, cuplurile autohtone au inca retineri cind vine vorba de picanterii erotice. Vizioneaza filme pentru adulti, dar rareori in doi. Viziteaza site-uri pornografice, dar ar vorbi despre asta mai degraba cu amicii decit cu iubitul sau iubita. Sexul oral, masturbarea sau impartasirea fanteziilor cu jumatatea sint citeva dintre subiectele tabu in relatiile intime. "Nevoile a doua persoane pot sa nu fie in armonie perfecta, iar vederile personale cu privire la ceea ce constituie activitatea sexuala satisfacatoare pot fi destul de diferite. De aceea, comunicarea cu partenerul pe acest subiect este esentiala", crede Iordan. Tot pe teama de deschidere da vina si psihologul Ana Maria Voicu, cind identifica interdictii autoimpuse. "Toate tabuurile sint intretinute de lipsa de comunicare si de frica de a spune ceea ce isi doreste fiecare", spune ea.

Mass-media reprezinta pentru numeroase perechi solutia ieftina si la indemina in rezolvarea problemelor de comunicare. Sfaturile presei insa nu dau intotdeauna rezultate. "Sugestiile legate de exprimarea fanteziilor sexuale, oferite de reviste si de emisiuni tv, pot avea succes pentru unele cupluri, dar pentru altele, care au incorporat scenarii sexuale traditionale in viata lor, aceste practici se pot dovedi chiar foarte neplacute. Acest disconfort poate servi mai degraba la inhibarea placerii sexuale decit la facilitarea acesteia", considera Iordan.