Sculptorul din Alba Iulia infrunta autoritatile si lanseaza o noua ipoteza in dosarul „Tezaurul dacic": bratarile - facute din pepite transilvane de la Rosia Montana

Alte trei bratari "dacice" vor fi aduse in curand in tara, pe bani publici: doua din Belgia si una din SUA. Vor urma alte expertize, post factum, pentru autentificarea vechimii "corpurilor delicte" din "dosarul "Bratarile dacice". Este clar ca autoritatile romane nu mai pot da inapoi si se zbat sa autentifice posibilele falsuri pe care le-au rascumparat pe bani grei: bratari, statui, opaite sau idoli zoomorfi etc. "Sunt vechi de 2.000 de ani", spun intr-un glas expertii "de serviciu". Pe de alta parte, autorii unor astfel de "antichitati" isi descopera, cu stupoare, "operele" prezentate in pliante si expuse in muzee ca fiind vechi de 2.000 de ani. Este cazul unui tanar sculptor din Alba Iulia, care a recunoscut niste sculpturi in Muzeul Unirii din Alba Iulia, sculpturi prezentate ca fiind… antice.

Tanarul Nicu Haj a devenit personaj in "romanul" bratarilor dupa ce a iesit in fata presei si a declarat ca el este autorul unei sculpturi "antice", intitulata "Cap de tanar roman" si al unor opaite, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia alaturi de bratarile dacice. Dupa ce sculptura sa a fost expertizata la Cluj, alaturi de bratari, Haj, nemultumit de rezultate, s-a hotarat sa vina la Bucuresti pentru a spune si a demonstra cu probe ca el este autorul asa-ziselor antichitati. El acuza autoritatile ca uzeaza de un fals pentru a-si intari teoria lor despre asa-zisele bratari dacice.

Proba: amprenta unica a uneltelor cu care s-a lucrat

"Am fost si am dat o declaratie la politie despre statueta facuta de mine. in urma acelei declaratii, Parchetul a cerut o expertiza la Cluj. Ca sa fie credibil ce spun despre sculptura mea, cei de la Cluj au facut o expertiza si bratarilor. Dupa expertiza, eu chiar am ramas socat de rezultat. Pentru ca am avut incredere in expertii de la Cluj, care sunt oameni cu reputatie. si credeam ca o sa stabileasca adevarul. Cei de la Cluj au constatat ca nu ar fi un fals, ci o piesa autentica pe care s-a intervenit cu scule moderne: cu flexul, cu bormasina, cu polizorul. Dar ei nu pot face dovada ca s-a lucrat pe un cap roman autentic. in schimb, eu le pot pune la dispozitie sculele cu care am lucrat pe o piatra gasita de mine: o ungheta, o dalta folosita pentru unghiuri, doua dalti din otel special, din percutor de pusca, alte trei dalti din otel de brosa si alte trei dalti cu pastile vidia in cap, mai multe capete de freza, un flex", ne-a declarat Nicu Haj, sosit special de la Alba Iulia cu sculele sale in geanta pentru a ne arata ca nu minte. Dupa ce ne-a aratat sculele sale, una cate una, si chiar ne-a facut o demonstratie de lucru pe un alt cap "antic" facut din aceeasi piatra ca si "tanarul roman", Nicu Haj ne-a vorbit despre "amprenta unica" a unor astfel de scule. si despre necesitatea unei expertize criminalistice care ar putea demonstra adevarul judiciar, atat in cazul sau, cat si in cazul bratarilor. Haj spune: "Fiecare scula lasa o urma specifica pe care expertii o pot analiza. si la bratari, daca s-ar gasi sculele, s-ar putea face acelasi lucru. Pe orice lucratura veche se poate observa o lucratura rudimentara. Pentru ca, dacii, ce au fost? Niste ciobani! si, practic, obiecte din aur dacic nu s-au gasit nicaieri, niciodata. si atunci ma intreb, cum sa lucreze niste detalii atat de fine, precum cele de pe bratari, dacii, niste ciobani?"

Politia a facut uz de fals in afacerea "Identitati regasite"?

Mai intai, Nicu Haj ne-a scris pe mail si ne-a expus pe larg punctul sau de vedere despre cazul sau si despre expertii de la Cluj. Pe urma, el a venit, de la Alba la Bucuresti, cu sculele inghesuite intr-o geanta de lucru. si cu o sculptura, un cap de barbat, poate un dac. Haj a venit din inima Transilvaniei sa demonstreze autoritatilor ca el este autorul sculpturii expuse la muzeu si publicate de politie intr-o brosura de uz intern, intitulata "Identitati regasite". Brosura care poarta semnatura chestorului principal Dan Fatuloiu.

Tanarul Haj declara ca, daca va fi cazul, este dispus sa se puna, impreuna cu sculele sale, la dispozitia autoritatilor, pentru a se face o expertiza criminalistica ce ar putea dovedi fara dubii cine minte. "in concluzia expertizei facute de specialistii de la Cluj, se vede clar lipsa de profesionalism si manipularea organelor de ancheta in instrumentarea cazului. Se incearca denigrarea mea, afirmandu-se cum ca as fi nebun, afirmatie nedovedita", spune Haj. "Fac aceste dezvaluiri pentru a demonstra prin opera mainilor mele slaba pregatire a unor asa-zisi «experti» care sunt luati in considerare de organele de politie in luarea unor decizii care afecteaza viata cetatenilor si pe a mea. Ma intreb: «in viitor, cum va mai fi expertizata aceasta opera de arta al carei autor sunt, dupa ce am demontat afirmatiile lor?»", se intreaba retoric Nicu Haj.

"Din 15 kg de aur, as putea face aceleasi bratari"

O demonstratie socanta face Nicu Haj si in legatura cu originea si originalitatea bratarilor. Iata ce sustine tanarul din tara aurului transilvan: "Bratarile astea, eu de prima data cand le-am vazut, am zis ca sunt false. Va dati seama ca ele trebuiau sa poarte urmele trecerii a 2000 de ani peste ele. Dar ele par scoase din cutie ieri. si, pe de alta parte, vorbind cu cei de la politie despre ele, mi-au spus ca bratarile au fost curatate. Cum insa au fost curatate din moment ce sunt corpuri delicte? Politistii mi-au spus ca ei au curatat bratarile. si chiar daca au fost curatate, va dati seama ca ele au stat 2000 de ani sub pamant, sub pietre. Trebuia sa aiba urme de piatra pe ele. O lovitura, o indoitura. Dar aceste bratari pareau scoase din cutie. si, mai mult, la Cluj, expertii au spus ca ele nu au fost facute din kosoni, care aveau aur din import (n.r. - din afara teritoriului dac), ci ca bratarile au in ele aur transilvanean, aur din pepite de rau.

Or, daca bratarile nu mai pastreaza urme pe ele si nici patina timpului, ele ce mai pastreaza? Aurul din pepite si modelul dacic. Daca mergem pe aceasta ipoteza, la Rosia Montana, putem cumpara oricand 10-15 kilograme de aur din pepite. si, un bijutier foarte bun, talentat, poate reface oricand bratarile. Eu cunosc chiar persoane de la Rosia Montana de la care pot sa cumpar 15 kilograme de aur. Daca as cumpara cantitatea asta de 15 kilograme de aur si as lua legatura cu un bijutier bun, as putea face aceleasi bratari precum cele de la muzeu. si ce vor face atunci, vor spune si despre astea ca sunt originale?" Fara cuvinte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.