In urmatorii ani, romanii vor putea sa-si „upgradeze“ pregatirea profesionala la nivelul si pe banii Uniunii Europene.

Ministerul Muncii a lansat ieri Programul Operational Sectorial (POS) de Dezvoltare a Resurselor Umane, prin care aproximativ 4,1 miliarde de euro, dintre care 650 de milioane de euro de la stat si restul de la Fondul Social European, vor putea fi contractati prin proiecte care vizeaza resursele umane romanesti. Principalii beneficiari, potrivit ministrului Gheorghe Barbu, sint "scolile, toate institutiile de formare profesionala continua, ONG-uri, sindicatele, patronatele si chiar persoanele direct". Acesta a dat ca exemplu de finantare la nivel individual cazul romanilor care vor dori sa obtina fonduri pentru a face doctoratul, in domenii de cercetare deficitare.

Licitatie din mai

Oficialii Ministerului Muncii au dat un termen estimativ de la care s-ar putea incepe licitatiile pentru atribuirea de fonduri, si anume luna mai a acestui an, chiar daca POS nu a fost inca aprobat de Comisia Europeana.

"Avem posibilitatea sa incepem selectia de astfel de proiecte si sa asiguram finantari inca dinainte de a fi Program Operational Sectorial aprobat, pentru ca este un regulament european care permite acest lucru si am purtat deja aceasta corespondenta cu Comisia Europeana, in principal pentru axele de la Ministerul Invatamintului si pentru cea de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. Deci, aceste proiecte se vor adresa in principal institutiilor publice si de aceea selectia lor si posibilitatea de finantare sint mai usoare", a explicat Gheorghe Barbu. Acesta a spus ca pregatesc peste 3.000 de aplicanti de proiecte si ca deja exista aproape 1.000 de proiecte din domeniile cerute care au fost deja acceptate de UE, dar pentru care nu au mai fost fonduri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.