Literatura Occidentului, irigata de sensibilitati coapte pe alte continente, trezeste in cititori asteptari care au foarte mult de-a face fie cu exoticul, fie cu politicul, fie cu derivatele lor.
S-a creat un model de receptare centrat pe tema identitatiii culturale avind ca extensii diferente de religie, de nationalitate sau de mentalitati. S-au creat, pe scurt, asteptari care foarte rar trec dincolo de interesul pentru problematizarea identitatii strainului sau pentru tarele cu care Occidentul a alterat exotismul curat, pina nu de mult colonizat.

Literatura pe care o face Jhumpa Lahiri nu satisface asteptarile succint formulate in capetele de tabel ale unei grile de lectura prefa-bricate. Scriitoarea spunea undeva ca pagina de hirtie e acel spatiu in care raspunde pentru ea la intrebari pe care si le pune ea singura. In cele noua povestiri incluse in volumul "Interpret de maladii", Jhumpa Lahiri nu politizeaza, nu claseaza tipologii si nu jongleaza cu stereotipuri de nici un fel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.