In aceste zile, romanii ar putea cauta in zadar farmacii care elibereaza retete compensate. Farmacistii nu stiu daca sa elibereze sau nu compensate, in conditiile in care daca depasesc plafonul risca sa nu-si mai primeasca banii.
In ciuda anuntului facut de ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, la sfirsitul saptaminii trecute, criza medicamentelor compensate si gratuite este departe de a fi rezolvata.

Cu ocazia respectiva, ministrul a anuntat ca vor fi achitate arieratele acumulate pe 2004, in valoare de 6.800 de miliarde de lei, din bugetul pe 2005. "Deocamdata, deblocarea este doar verbala. Ordonanta de urgenta care va fi promovata in sedinta de guvern de joi nu rezolva problema", ne-a declarat farmacist Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.

Ministerul Sanatatii doreste ca farmacistii sa nu mai depaseasca plafonul. Insa majoritatea farmaciilor au cheltuit toti banii pentru 2005 in numai doua luni, ianuarie si februarie. "Sumele mici alocate pe 2005 au fost deja cheltuite in primele doua luni ale anului. Farmacistii ne intreaba ce sa faca: sa elibereze sau nu compensate si nu stim ce sa le spunem. In conditiile in care nu mai au voie sa depaseasca plafonul, cred ca nu vor mai elibera medicamente compensate", a adaugat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.

Bugetul alocat pentru medicamentele gratuite si compensate in acest an este de 12.000 de miliarde de lei. Ministerul Sanatatii a solicitat o serie de garantii pentru nedepasirea contractelor pe 2005, printre acestea numarindu-se plafoanele de prescriptie si protocoalele terapeutice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.