Doi frati germani vor sa schimbe legea care incrimineaza relatiile de singe. Dezbaterea a luat amploare internationala, iar Romania nu este ocolita de controversa.

Patrick Stuebing si Susan Karolewski traiesc impreuna de sase ani si au patru copii, informeaza editia online BBC News. Doar unul dintre ei a ramas cu familia, autoritatile germane incredintindu-i pe ceilalti in plasament. Tatal lor a facut deja doi ani de inchisoare si risca o noua sentinta, iar mama a fost trimisa intr-un program de reintegrare sociala. Dupa savirsirea sentintei, cei doi au inceput lupta cu legea pentru dreptul la o viata normala, avocatul cuplului, Endrik Wilhelm, facind apel la Curtea Constitutionala din Karlsruhe, cel mai inalt for de justitie german. "In codul penal din Germania, care dateaza din 1871, e o infractiune ca rudele apropiate sa intretina relatii sexuale intre ele si se pedepseste cu pina la trei ani cu inchisoarea. Aceasta lege e depasita si incalca drepturile civile ale cuplului", spune Wilhelm pentru BBC, referindu-se la dreptul liberului arbitru in viata intima.

Nordicii accepta mai multe

O controversa asemanatoare au stirnit-o acum doi ani Allen si Patricia Muth, din SUA, care au ajuns in fata Curtii Supreme in 2005 si au facut inchisoare. In alte tari, legislatia permite incestul, insa doar in anumite circumstante. Astfel, in Brazilia, un unchi poate lua de mireasa o nepoata doar daca cei doi prezinta dovezi medicale in favoarea sanatatii lor. La fel, in anumite state din SUA, verii de gradul intii se pot casatori doar daca au trecut de virsta fertila. Franta se arata mult mai libertina, nelegiuirea incestului fiind scoasa din codul penal inca de acum doua secole, in perioada lui Napoleon, dar, in schimb, fratii nu se pot casatori. Suedia este singura tara din Europa care permite casatoriile intre fratii care impart acelasi parinte, iar in Olanda, incestul consensual nu mai este supus judecatii legale. "Societatea nu mai doreste ca statul sa intervina in vietile private cind nu are de ce sa o faca. Dar inca nu este pregatita sa acorde drepturi depline cuplurilor incestuoase", spune Masha Antokolskaia, expert in dreptul familiei.

De la Carol citire

Legea romaneasca incrimineaza incestul, in mod explicit, din 1936. Formularea din timpul lui Carol al II-lea a ramas neschimbata si in codul din 1968, si in cel de dupa Revolutie, potrivit lui Lucian Bercea, profesor de drept la Universitatea de Vest din Timisoara. In prezent, relatiile cosangvine sint reglementate in Codul penal, la articolul 222. "In 1968 s-a agravat pedeapsa, de la 1 la 3 ani cit era pe vremea lui Carol al II-lea, la 2-7 ani. Anterior, in Codul penal din 1865 nu aparea explicit, dar fapta era prevazuta in cazul minorilor. Definitia este aceeasi: un raport sexual intre rude directe sau intre frati si surori. Cazurile mediatizate sint asociate, de cele mai multe ori, unor cazuri mai grave, de viol, intre parinti si copii. Problema este alta din punctul meu de vedere: de ce numai aceste cazuri sint mediatizate? Pentru ca incestul ca atare, fara sa implice violente psihice sau fizice, e o relatie interpersonala care se petrece intr-un spatiu privat", arata pentru "Cotidianul" profesorul timisorean. Incestul a aparut insa in legea romaneasca inca din 1652, in "Indreptarea legii", cod tiparit in vremea lui Matei Basarab si folosit in practica tribunalului ecleziastic pina la 1865, explica Constanta Vintila-Ghitulescu, cercetator la Institutul de istorie "Nicolae Iorga" si autoarea volumului "In salvari si cu islic. Biserica, sexualitate, casatorie si divort in Tara Romaneasca a secolului al XVIII-lea". Pedepsele prevazute de Pravila mergeau pina la pierderea vietii: "Fratele de sa va impreuna cu soru-sa, fara nici o nadejde se va omori". Sanctiunea capitala pentru incest a aparut, de altfel, acum 4.000 de ani, in codul lui Hammurabi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.