Din ce traiesc artistii plastici romani daca nu-si vand lucrarile?Unii artisti plastici traiesc doar din ceea ce fac si din ceea ce au invatat la facultate. Altii isi mai rotunjesc veniturile cu un al doilea loc de munca.

Nu pot juca in telenovele, ca actorii, sau sa cante la nunti. Nu pot aparea pe cutiile de margarina sau in reclamele la detergenti, pentru ca nu sunt vedete. Supravietuiesc fie din lucrarile pe care le vand, fie gasesc alte surse de venit: cercetare, burse, amenajari interioare sau chiar operatorie telefonie...

Pictorita Suzana Dan crede ca succesul in arta este efemer. "Sunt artisti care au noroc si altii care au mai putin". si in aceasta breasla exista termenul "moda": sunt artisti in trend si unii care nu mai sunt la moda. Astazi poti sa ai succes, maine, nu. Suzana Dan nu se sfieste sa spuna ca e interesata de mai multe domenii din arta, nu doar de pictura, care reprezinta principala sursa de venit. A lucrat intr-o vreme in cercetare, la Institutul de la Magurele. "intotdeauna exista abordarea aceasta a compromisului in viata fiecaruia. Multi considera ca fac un compromis in momentul in care traiesc din altceva decat din arta. Eu am o parere un pic diferita. La fel de bine cum stiu sa pictez, am cunostinte de restaurare sau grafica, de la scoala de arta. Ca artist traiesc din vanzarea lucrarilor mele, insa lucrez si la Muzeul National de Arta Contemporana, la departamentul curatorie. Am si aceasta sursa de venit lunara... Sau din participarile la diferite festivaluri".

Pictorul Gili Mocanu traieste exclusiv din ceea ce face. "Vand lucrarile sau nu le vand. asta este venitul, din lucrari. Daca nu vand, inseamna ca nu am venit", apreciaza Gili Mocanu. Desi spune ca nu castiga cine stie ce, e de parere ca "asa am inceput si asa continui". Sunt si artisti care detin propria afacere. Pictorul Zamfir Dumitrescu, fostul presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, dar si posesorul unei carti de vizita pe care scrie parlamentar, este proprietarul unei galerii de arta. Sculptorul Alexandru Ghildus este, la randul sau, presedintele unei case de licitatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.