Autor suedez cu parinti de origine greaca si austriaca, a studiat la Stockholm, Paris si in Statele Unite (la Universitatea Yale), locuind in prezent in Germania, unde este consilier cultural la Ambasada Suediei din Berlin, Fioretos este autorul romanului "Adevarul despre Sascha Knisch", publicat anul trecut la Polirom.

Despre identitatea sa complicata, Aris Fioretos spune (intr-un interviu publicat de "Suplimentul de cultura"): "Banuiesc ca trecutul amestecat imi provoca o sensibilitate la diferente. Astazi, imi place sa spun ca am coloana vertebrala a unui grec, nervii unui austriac - sau, mai degraba, ai unui vienez - si limba unui suedez. Dar mai puternic decat loialitatea pe care o manifest fata de aceste tari e sentimentul neapartenentei. Cum sa spun, simt ca as fi chiar diferenta dintre greci, austrieci si suedezi. Iar a scrie nu echivaleaza cu a cultiva identitati, ci cu a intelege diferentele".

Tot joi, la Facultatea de Litere va fi lansat si "Adevarul despre Sascha Knisch", o carte recomandata de doua mari personalitati literare ale momentului, Norman Manea ("Intoarcerea huliganului") si Jeffrey Eugenides ("Sinuciderea fecioarelor", "Middlesex"). Manea considera romanul lui Fioretos "un soi de <> plasat in timpul Republicii de la Weimar, o incursiune temerara, cu mijloace literare rafinate, in lumea <>", iar Eugenides spune despre Aris Fioretos ca "in romanul sau noir despre Berlinul anului 1928, ne serveste un cockteil ametitor in care amesteca parti egale de policier, farsa istorica, sex si literatura de cea mai buna calitate".