Romanii care au cumparat imobile nationalizate, in baza Legii 112/1995, sunt pe cale de a fi evacuati din cauza modificarilor legislative. Guvernul a "corectat" legea restituirii proprietatilor preluate abuziv prin introducerea unor prevederi care ii favorizeaza pe proprietarii de drept, dar care nu ofera solutii salvatoare celor care le-au cumparat de la stat.

Modificarile Legii 10/2001 nu mai fac diferentieri intre proprietarii care si-au parasit casele de buna voie sau fortat, daca au primit sau nu despagubiri pentru proprietatile lasate in urma. Toate imobilele care au trecut in proprietatea statului in timpul regimului comunist sunt considerate ca fiind preluate abuziv si, prin urmare, vor fi retrocedate. Proprietarii de drept pot alege varianta in natura sau despagubiri la Fondul Proprietatea.

In plus, Guvernul intentioneaza sa restituie toate proprietatile, inclusiv cele aflate in domeniul public. Iata ce va restitui statul:
- casele preluate de stat in temeiul Decretului 223/1974;
- imobilele preluate abuziv in temeiul Decretului 92/1950;
- sediile ministerelor;
- scoli, gradinite;
- palatale si casele marilor familii nobiliare;
- spitalele.

Insa cei care vor avea de suferit vor fi cei care au cumparat case in baza Legii 112/1995. Soarta lor ramane inca sub semnul intrebarii intrucat procesele intentate de proprietari dureaza de ani buni. Peste 200.000 de romani au fost tarati in instanta de legislatia romaneasca lacunara. Reprezentantii proprietarilor deposedati abuziv considera ca abia acum se face dreptate celor ramasi fara case. "Fara discutie, ar fi un lucru extrem de bun daca ar fi asa, dar ma indoiesc ca vor putea anula contractele de vanzare-cumparare deja incheiate. Referitor la despagubiri, 98% din cei plecati nu au primit nici un ban pentru ca nu au existat, pana acum, legi ale despagubirii. Cei care au primit bani vor fi nevoiti sa-i returneze actualizat, daca isi cer proprietatile inapoi", ne-a spus Maria Teodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv din Romania.

«Contractele trebuie anulate»

Viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban (foto), e optimist in privinta celor care au cumparat casele lasate in tara de proprietarii de drept. "Nu cred ca pot fi scosi din case cei care sunt deja proprietari pe imobilele cumparate in baza Legii 112/1995 atata timp cat contractele de vanzare-cumparare nu au fost atacate in instanta de proprietarii de drept. Nu putem sa indreptam o nedreptate printr-o alta nedreptate. Cei care au deschis proces si-au redobandit proprietatea, iar cei care nu au facut-o vor fi despagubiti prin masuri reparatorii. Noile prevederi legale considera abuziva si preluarea imobilelor pentru care proprietarii au fost despagubiti". in lipsa instantelor romanesti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg poate constata nulitatea contractelor de vanzare-cumparare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.