Montarea unei centrale termice proprii inseamna doar faptul ca proprietarul respectiv a hotarat sa nu mai utilizeze, pentru apartamentul sau, apa calda si caldura din instalatia comuna a blocului. In schimb, nici unul din locatarii de la bloc nu poate refuza sa contribuie la intretinerea instalatiilor comune.

La montarea centralei de apartament, proprietarul a renuntat la dreptul sau de a folosi instalatiile comune de apa calda si caldura, dar nu a renuntat si la obligatia cu privire la proprietatea numita instalatii comune pe care o detine in comun cu toti ceilalti proprietari. Notiunea de proprietate nu e aceeasi cu cea de "folosinta a proprietatii".

Proprietarul unui apartament de locuit care este dotat cu centrala termica proprie are urmatoarele obligatii fata de asociatia de proprietari:
- cheltuielile privind: apa rece, consumul de energie electrica de pe spatiile comune, evacuarea gunoiului menajer si salariul persoanei angajate pentru curatenie;
- cota-parte indiviza pentru fondul de reparatii, inclusiv asupra instalatiilor de apa calda si caldura, investitii, modernizari;
- cota-parte indiviza pentru cheltuielile administrative;
- cota-parte indiviza pentru salariile/indemnizatiile administratorului, presedintelui, cenzorului, instalatorului s.a.;
- cota-parte indiviza pentru intretinerea ascensorului, a interfonului si a altor instalatii comune;
- cota-parte indiviza aferenta caldurii de pe spatiile comune, precum si cota de energie termica aferenta S.E.T. a tevilor ce traverseaza apartamentul daca acestea nu sunt izolate termic;
- cheltuielile pe beneficiari, daca exista: citirea contoarelor si calculul valorii consumului individual de apa, taxa pentru animalele de casa, chirii boxe etc.

Scutire la utilitati doar daca locuinta e goala

Daca in apartament nu locuieste nimeni, atunci proprietarul respectiv este scutit, pe baza de cerere scrisa catre presedinte, de cheltuielile privind consumul de energie electrica de pe spatiile comune (iluminarea holurilor, scarii, functionarea ascensorului si a altor instalatii comune), evacuarea gunoiului menajer si salariul/remuneratia persoanei angajate de asociatia de proprietari pentru curatenie, taxa pentru animalele de casa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.