Farul din Alexandria, a saptea minune a lumii, a fost pentru mult timp cea mai mare cladire facuta de om. Era un turn inalt in virful caruia ardea o flacara. Aceasta semnaliza marinarilor intrarea in portul Alexandria, si acest lucru a fost necesar pentru ca navele care acostau sa nu se farime de tarmul prea periculos al orasului.

Farul a fost construit la comanda regelui Ptolomeu in anul 290 i.Hr., pe insula Faros. De aici si denumirea de "far", care s-a pastrat in timp si a fost preluata in limbile franceza, italiana, spaniola si romana. Constructia farului din Alexandria a fost terminata insa dupa moartea regelui Ptolemeu, chiar de fiul sau, Filadelfus. Legenda spune ca regele Ptolemeu i-ar fi interzis lui Sostratus, arhitectul acestei minuni a lumii, sa-si treaca numele pe constructie, dar Sostratus a scris in greaca pe baza farului: "Eu Sostratus fiul lui Dexiphanes din Chinidai, ofer aceasta opera Zeilor Navigatori si oamenilor care calatoresc pe mari".

Temelia monumentului a fost realizata dintr-un bloc imens de sticla, singurul material rezistent actiunii valurilor marii. Farul a fost construit din pietre uriase: baza farului avea o forma patrata si era inalta de 55.9 m. In mijloc sectiunea farului era de o forma octogonala, era gol pe dinauntru si avea o inaltime de 30 metri. Pe aici se urca lemnul cu care se facea focul.

Se presupune ca pentru flacara din turn se folosea balegar uscat de la animale. Partea de sus era in forma de cerc si avea 7 metri inaltime. Noaptea se faceau focuri uriase de semnalizare. Ziua, niste oglinzi uriase reflectau spre mare razele soarelui facind vizibil, astfel, drumul spre port. Se spune ca luminile oglinzilor se puteau vedea de la 50 km departare. Deasupra farului era statuia unui zeu, dar nu se stie cu siguranta daca era a lui Poseidon, zeul marii si al oceanelor, sau a marelui Zeus, stapinul Olimpului.

Farul din Alexandria i-a calauzit pe navigatori timp de mai bine de 1000 de ani, pina cind a fost distrus in urma a doua cutremure. A fost atit de faimos, incit a aparut chiar si pe monedele romane. In 1994, aproape de orasul Alexandria, scafandrii au gasit parti din far scufundate, ruine pe care le-au adus la suprafata ca sa fie studiate.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.