Vestitii producatori de tuica din Cosesti, judetul Arges, s-au lasat de meserie, pe motiv ca noile accize impuse de stat nu le mai permit sa supravietuiasca

Cosesti. Patria tuicii de Arges. Licoarea careia i-a fost dedicat si un festival - Festivalul tuicii din Cosesti - a devenit, momentan, o amintire. Multi dintre tuicari au decis sa se lase de meserie din cauza accizelor impuse de stat de la 1 ianuarie 2007.

Aproape ca nu exista casa in Cosesti in care oamenii sa nu produca macar o vadra-doua de tuica pentru familie. 14 cazane erau, anul trecut, in toata comuna. Vestea ca statul le va acciza bautura pe care ei o fabrica cu 1,5 euro pe litru pentru o productie de pana la 50 de litri pe an i-a naucit pe oameni. Cei mai multi dintre ei au decis sa renunte la mica "afacere".

Festivalurile de tuica din Cosesti, o amintire

Gheorghe Matea, cel mai vestit tuicar din Cosesti, si-a pus cazanul alaturi de fiarele vechi din beci, cu tot cu sigiliul Finantelor pe el. Diplomele cu locul I la Festivalurile de tuica din Cosesti au ramas acum pentru el doar o amintire. "De mai bine de zece ani ma ocupam cu facutul tuicii, dar acum m-am lecuit. inainte, lucrurile erau clare: plateai un impozit catre stat, aveai autorizatie si-ti vedeai linistit de treaba. Acum, am preferat sa renunt. Am lasat cazanul de izbeliste, a inceput sa si rugineasca", ne-a declarat, cu amaraciune, nea Gheorghe.

Mai mult, acesta ne-a marturisit ca niciun reprezentant al statului nu a venit sa le lamureasca situatia. "La noi nu a venit nimeni, niciun reprezentant al autoritatii de stat, sa ne spuna clar ce norme trebuie sa respectam. Ministerul Mediului nu ne-a spus inca ce sa facem cu borhotul ramas, daca putem sa-l folosim in continuare ca ingrasamant. Ministerul Finantelor se pare ca nu a clarificat problema accizelor, pentru ca am auzit ca ar avea un nou proiect in discutie. E o babilonie, iar noi suntem ratutiti rau, ce sa mai!", se plange tuicarul Matea.

Tuicarii spun ca statul le ia mai mult decat castiga

Ca si Gheorghe Matea, un alt tuicar din sat, Dan Manolescu, s-a lasat si el pagubas. Acum nu mai face decat tuica pentru consum propriu: "Ca sa poti sa faci tuica la cazan, trebuie sa vina reprezentanti de la Finantele Publice sa-ti ridice sigiliul. Acestia te intreaba care este perioada in care vrei sa-ti desfasori activitatea si, de obicei, imi fixez o saptamana. Ei bine, in acea saptamana, Fiscul ma accizeaza ca si cum as lucra la foc continuu, 24 din 24 de ore. El socoteste ca, la doua ore, se face un cazan de tuica, din acela, de trei litri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.