Guvernul sud-coreean a anuntat ca lucreaza la realizarea unui cod etic pentru roboti. Codul doreste sa stabileasca o serie de reguli clare, care sa previna comportamentul abuziv al oamenilor fata de roboti, dar si invers.

Acum 60 de ani, autorul american SF Isaac Asimov scria intr-o carte cele trei reguli de baza ale robotilor, un adevarat cod moral pentru masinariile inteligente.

In curand, subiectul cartii lui Asimov va deveni realitate.

Guvernul sud-coreean a anuntat ca lucreaza la elaborarea unui cod etic pentru roboti.

Autoritatile sud coreene, tara in care anual se investesc multe milioane de dolari in domeniul roboticii, au spus ca acest cod a devenit necesar in urma progreselor rapide din acest domeniu.

Specialistii sud coreeni care lucreaza deja la elaborarea acestui cod iau in calcul probabilitatea aparitiei robotilor inteligenti intr-un viitor apropiat.

Ce urmareste acest cod?

Persoanele implicate in elaborarea sa doresc sa stabileasca reguli clare, care sa interzica utilizarea robotilor in scopul ilegale sau in scop vatamator.

De asemenea, specialistii doresc sa impiedice aparitia dependentei fata de posibilii roboti inteligenti.

Dar sud-coreenii nu sunt singurii interesati de realizarea unui cod al robotilor.

Un grup de specialisti europeni au elaborat anul trecut un raport in care ridicau problema utilizarii robotilor pe post de papusi sexuale.

Aceiasi specialisti europeni au anuntat ca vor propune o serie de masuri care sa previna utilizarea in scopuri ilegale a robotilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.