Doi ani de productie, opt milioane de euro si, in final, 80 de minute de 3D, iar Romania se poate, in sfirsit, mindri cu primul lungmetraj de animatie. "Pina in acest moment, filmul de animatie nu a fost foarte mult luat in seama la noi. Dar exista o serie de oameni, mai tineri, dar si mai putin tineri, care isi dedica cu adevarat existenta acestei profesiuni. Despre ei se vorbeste si se stie foarte putin", declara Camelia Rau-Florea, director composing si efecte 3D in cadrul Dacodac Studio, echipa autohtona care s-a ocupat cap-coada de partea de productie.

"Incalzire" in 2D

"A fost o munca titanica. Am lucrat pe multe proiecte in 2D, aveam si o serie de scurtmetraje de animatie pe care o realizasem deja, insa munca pentru 'Piccolo, Saxo et compagnie>> a fost complet diferita", spune si Camelia Nicolae, producator asociat si director general Dacodac. "Studioul a fost aproape integral modernizat din punctul de vedere al echipamentelor. Intreaga echipa de 80 de oameni s-a implicat, de asemenea, in cei doi ani, cit a durat proiectul", mai completeaza Nicolae. Post-productia a fost facuta in Franta si s-a intins pe o durata de trei luni. Proiectul a implicat trei studiouri de productie, fonduri Eurimages, precum si sprijinul canalului de televiziune France 3.

Vioara intii: saxofonul si piculina

Pelicula are la baza o carte a lui André Popp si Jean Broussolle, "cu care au crescut mai multe generatii de francezi", dupa cum adauga directorul general Dacodac. Cit despre intriga, Nicolae asigura ca cei mici vor fi ochi si urechi: personajele principale sint doua instrumente muzicale, Piccolo, o piculina, si Saxo, un saxofon.