Tot mai multe firme HR organizeaza cursuri de manipulare. Un asemenea training te poate invata cum sa-ti manince seful din palma, iar colegii sa-ti fie cei mai buni prieteni.

Potrivit expertilor in domeniu, sint lucruri pe care le poti folosi ca sa-i convingi pe altii de ideile tale si ca sa-i faci sa fie de acord cu tine. Unele lucruri pot fi folosite in viata de zi cu zi, altele la locul de munca si cu totul altele cind incerci sa convingi un profesor ca meriti o nota mai mare la examen. Relatiile cu superiorii pot fi adesea dificile. "Exista citeva idei si fraze bine formulate cu ajutorul carora poti manipula o conversatie si chiar o relatie pe termen lung la locul de munca", spune psihologul Ioana Munteanu.

Astfel, ca sa te intelegi cu superiorii, psihologii au stabilit citeva reguli de comportament de la care sa nu te abati sub nici o forma, mai ales daca esti un tip orgolios sau impulsiv. "Daca esti, intr-adevar, mai inteligent decit seful tau, trebuie sa inveti sa manipulezi relatia dintre voi in favoarea ta, fara sa-ti pierzi controlul", recomanda Ioana Munteanu.

Potrivit acesteia, calmul este secretul. "Chiar daca pe dinauntru te simti ca un vulcan gata sa erupa, nu lasa sa se observe acest lucru. Daca faci o criza de nervi, nu faci decit sa-i dai satisfactie celui care te provoaca", explica psihologul.

Cere ceva ca si cum ai obtinut deja

Una dintre cele mai simple tehnici de manipulare este cea a distorsiunii temporale, potrivit psihologilor. "Cel mai bun mod de a influenta o persoana este sa te comporti ca si cum ceea ce vrei tu sa obtii de la aceasta s-a si intimplat. Astfel, trebuie sa-i vorbesti sefului ca si cum ar fi acceptat deja propunerea facuta de tine si i-ar fi facut chiar si placere. De asemenea, asocierea de imagini placute cu folosirea timpului trecut face ca propunerea sa fie irezistibila", este de parere Ioana Munteanu.

Fa-ti seful sa-ti fie indatorat

Oamenii simt nevoia de a rasplati favorurile care le-au fost oferite, chiar inzecit. "Un favor poate declansa sentimente de indatorare si, ca rezultat, apare o mare nevoie de a se elibera de povara psihologica a datoriei. Pentru a realiza aceasta eliberare, oamenii devin mai doritori sa intoarca favorul, chiar unul mai mare decit cel pe care l-au primit", explica psihologul Alexandru Chirila. Acest principiu este usor de folosit, potrivit expertilor: ofera ceva, chiar si un ajutor minor, unui coleg sau chiar sefului si asteapta-te sau da o idee despre cum sa fii rasplatit.

Metoda "usii-n nas"

"Un mod de a creste sansele pentru a se obtine o favoare este sa ceri mai intii o alta favoare de aceeasi natura precum cea pe care doresti sa o obtii, dar mult mai mare decit aceasta. In mod sigur, aceasta prima cerinta va fi refuzata, din cauza ca este mult prea mare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.