Doua firme din Slovacia au depus oferte de angajare pe portalul de recrutare on line EURES pentru patru ciobani din Romania, conditia pentru incadrare fiind cunoasterea limbii slovace, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Ciobanii din Romania s-ar putea angaja in Slovacia pe o perioada de un an, timp in care ar primi un salariu lunar de 398 de euro, cazare si masa. Singura conditie este sa cunoasca limba slovaca.

Potrivit presedintelui Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (Pacero), Mihai Dumitriu, oferta venita din partea patronilor slovaci este una buna in ceea ce priveste salariul.

"Este greu de stabilit cat castiga un cioban roman, pentru ca este in functie de cum se intelege cu cel care il angajeaza, iar la salariu se mai adauga si tainul (cota parte din productie - n.n.). Dar oferta slovaca este una buna, avand in vedere ca media castigata de un cioban roman se ridica undeva la sase-sapte milioane, adica vreo 200 de euro. Nu stiu insa cati ciobani romani stiu limba slovaca", a declarat pentru NewsIn, Mihai Dumitriu.