Romancierul se considera victima unei conspiratii, pusa la cale de la Paris, in 1990, si spune asta in volumul 4 al memoriilor sale aparute la Polirom.

Nicolae Breban reia marea rafuiala cu cei care il contesta sau nu-i acorda locul pe care el insusi crede ca l-ar merita in cultura romana actuala. In cel de-al patrulea volum al memoriilor sale, "Sensul vietii", romancierul se considera tradat de fostii sai prieteni si victima unei conspiratii puse la cale in 1990, la Paris, de Monica Lovinescu si Virgil Ierunca impreuna cu Gabriel Liiceanu, care ar fi alcatuit atunci liste cu dezirabili si indezirabili in cultura romana.

Breban se declara retrospectiv marginalizat de GDS si de organul sau de presa, revista "22", o marginalizare careia, noteaza memorialistul, i-au mai cazut victime "E. Simion, Valeriu Cristea, M. Sorescu sau Fanus Neagu." Ceea ce memorialistul uita sa scrie e ca pe atunci toti cei pe care ii citeaza ca "marginalizati" s-au regrupat, alegind explicit tabara Ion Iliescu, aflata la putere, spre deosebire de GDS si de revista "22", care au intrat in opozitie.

Tradat de tinerii colaboratori

Nicolae Breban isi aminteste, totusi, ca atunci cind el s-a intors de la Paris, prietenul sau, pe atunci, Andrei Plesu, ajuns ministru al Culturii, i-a incredintat conducerea revistei "Contemporanul". Noul director al saptaminalului le ofera citorva tineri pe atunci critici, Ioan Buduca, Radu G. Teposu si Al. Cistelecan, o pagina intreaga din revista, pe care acestia o abandoneaza in grup citeva luni mai tirziu, pentru a da ascultare "ordinelor" venite de la Paris. Or, lucrurile stau putin altfel. Teposu si Buduca au deschis propria lor revista "Cuvintul" si pur si simplu nu mai aveau cind sa scrie saptaminal si la hebdomadarul condus de Breban.

Si chiar daca ar fi putut scrie la doua reviste simultan, ca orientare nu mai era posibil. Scotind "Cuvintul" si asumindu-l pe fondatorul interbelic al revistei, Nae Ionescu, cei doi critici literari nu mai aveau cum semna si in "Contemporanul - ideea europeana", revista lui Breban. Romancierul isi platea pe atunci diverse datorii in editorialele sale, elogiindu-i pe generalul Plesita si pe Cornel Burtica pentru comportamentul lor din perioada ceausista fata de persoana lui.

Iliescu "pe care il stimam"

De unde i se trage lui Nicolae Breban slabiciunea personala fata de Ion Iliescu? Memorialistul povesteste ca la o sedinta la sediul de partid de la Iasi, el si prim-secretarul Ion Iliescu s-au lansat "in critici directe la adresa sotiei sefului statului". In aceeasi zi, romancierul a lansat la Iasi "Bunavestire". Se va mai intilni apoi cu Ion Iliescu, pe vremea cind acesta ajunsese "la ape" si a incercat sa-l revada in 1988, cind Ion Iliescu conducea Editura Tehnica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.