Femeile din tara noastra au cea mai mica speranta de viata din UE, precum si cea mai mica rata de absolvire a studiilor superioare

Romancele au cea mai mica rata de absolvire a studiilor superioare din Europa, arata un studiu Eurostat, publicat cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, 8 Martie, si realizat in toate cele 27 de state membre UE. Doar 11,9% dintre romancele intre 25 si 59 de ani au absolvit o forma de invatamint superior, fata de media europeana, de 24%.

Romanii, mai educati decit consoartele lor

Daca la nivel european femeile sint mai educate decit barbatii, 24% dintre reprezentantele sexului frumos urmind o facultate fata de 23% dintre reprezentantii sexului tare, in Romania situatia sta invers. In tara noastra, 12,5% dintre barbati au studii superioare, in comparatie cu cele 11,9% dintre femei. Vecinele noastre bulgare par a fi insa mult mai studioase decit conationalii lor de sex masculin, cu o rata de 27,1%, fata de 16,9%.

Frantuzoaicele vor fi cele mai virstnice

Tot romancele sint femeile cu cea mai mica speranta de viata din Europa: 75,4 ani, dar sint mai longevive decit barbatii romani, care au o speranta de viata de 68,2 ani. Media europeana este de 81,5 ani pentru femei si 75,4 ani pentru barbati. Cele mai longevive sint femeile spaniole, cu o speranta de viata de 83,9 ani. Chiar si pina in anul 2050, conform studiului, romancele vor ramine europencele care vor muri mai tinere, chiar daca vor atinge speranta de viata de 82 de ani. Barbatii romani vor avea atunci o speranta de viata de 77,6 ani. Pina in 2050, frantuzoaicele vor avea sansa de a deveni cele mai virstnice, cu o speranta de viata de 89,1 ani.

Muncitoare

Chiar daca nu traiesc asa mult in comparatie cu colegele de continent, romancele au sansa de a-si gasi mai usor un loc de munca: doar 6,4% dintre ele sint somere, fata de media europeana de 8,5% in ianuarie 2007. In plus, daca barbatii au o rata a somajului mai mica decit femeile la nivel european (6,7%), in Romania ei sint mai putin cautati pe piata muncii, avind o rata a somajului de 8,4%. Foarte putine romance sint angajate temporar, fata de media europeana: doar 1,8%. Aceasta este cea mai mica rata din Europa celor 27 de state, care inregistreaza o medie de 14,9%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.