Romania este una dintre tarile in care se comit cele mai multe fraude online cu cartile de credit, arata un raport intocmit de Departamentul de Stat al SUA.

Pozitia geografica a Romaniei o transforma intr-o tara de tranzit pentru traficantii de droguri, de persoane, de arme si de vehicule furate, totul pe fondul restantelor pe care le inregistreaza Bucurestiul in combaterea spalarii banilor. Documentul este un raport privind strategia internationala de control al drogurilor, emis de Departamentul de Stat American.

Spalarea de bani vine, in primul rand, din partea retelelor internationale de crima organizata care actioneaza in Romania si care, ulterior, spala banii obtinuti ilicit prin intermediul unor societati cu raspundere limitata false. Pe de alta parte, coruptia raspandita in vamile din Romania faciliteaza spalarea de bani, se precizeaza in raport. In primele zece luni ale lui 2006, numarul dosarelor trimise Parchetului cu suspiciuni de spalare de bani a fost de 124, in comparatie cu cele 400 de dosare trimise in 2005.

Documentul arata ca eforturile de a judeca aceste dosare au fost impiedicate de lipsa unei specializari in domeniu. In plus, coordonarea dintre politie si sistemul judiciar ramane limitata, mai noteaza autorii raportului. Trebuie sa imbunatatim comunicarea dintre institutiile care monitorizeaza si raporteaza cazurile, precum si intre acestea si procurori, a recomandat Romaniei, Departamentul de Stat American


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.