Peste 60.000 de obiecte culturale ale Muzeului ASTRA nu au un spatiu de depozitare

Cel mai mare genocid cultural din perioada comunista, distrugerea patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA din Sibiu, este continuat astazi de Consiliul Judetean Sibiu.

In 1950 s-au furat, distrus si pierdut peste 40.000 de bunuri culturale apartinand Muzeului Asociatiunii, iar birourile ASTRA, Muzeul Etnografico-Istoric, sediul revistei Transilvania si o incapere unde se afla bilbiloteca ASTRA au fost desfiintate. In locul Muzeului ASTRA, activistii Partidului Comunist Roman au facut o Biblioteca ce trebuia sa inoculeze celor cuceriti de Armata Rosie si bolsevism cultura de la Rasarit si valorile "noului om".

Desi exista o sentinta a Judecatoriei Sibiu din 1999 devenita irevocabila prin decizia Curtii de Apel Alba Iulia nr.1363/2000, prin care Complexul National Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu a obtinut spatiul vechiului Muzeu al Asociatiunii luat cu japca de Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu, sefii Consiliului Judetean nu vor sa repare o grava nedreptate a istoriei. Decizia pare si mai ciudata cu atat mai mult cu cat colectia de 60.000 de unitati de fond de astazi a CNM ASTRA, adapostita in Palatul Bruckhental si Casa Albastra, a primit ordin de evacuare.

Intr-o Plenara a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 17-19 martie 1949, ocupantii bolsevici ai Romaniei au luat decizia politica de a lichida toate institutiile formatoare de constiinta nationala din lagarul comunist. In 1950, este pusa in practica aceasta hotarare prin "autodesfiintarea Muzeului ASTRA" cu trecerea patrimoniului sau de peste 50.000 de obiecte la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Este momentul celei mari crime culturale din istoria comunista a Romaniei, in urma careia mai raman inregistrate oficial doar 8700 de obiecte. Restul, pana la 50.000, este furat, distrus sau pierdut.

Carti incendiate, patrimoniu distrus

Conform unui proces verbal al Asociatiunii, la 17 septembrie 1903 au fost prezentate "planurile detaiate si devisele pentru zidirea muzeului etnografic lucrate de architectul I. Schuschnig din Sibiiu in sensul dispositiunilor luate de comitetul central prin hotararea Nr. 68 din 7 maiu a.c.". Muzeul a fost inaugurat la 19 august 1905 si, in discursul prilejuit de acest eveniment, presedintele Asociatiunii, Iosif Sterca Sulutiu, aminteste nu mai putin de 28 de ori de "Muzeul nostru istoric si etnografic". "Ideea Muzeului - zice-se - nu e scoasa din adancimea cartilor, ci din sufletul popoarelor, acest izvor bogat, elocuent si neperitor. Muzeul e arsenalul cel mai puternic, cu care isi apara un popor originea, individualitatea si tot ce a mostenit dela strabuni", a spus la inaugurare presedintele Sulutiu.

In 1950, in Muzeul ASTRA existau birourile Asociatiunii, Muzeul Etnografico-istoric, revista Transilvania si o incapere ce adapostea biblioteca. Dispozitia de epurare a fondurilor si incendiere a cartilor avand un continut potrivnic ideologiei comuniste a fost pusa in aplicare cu o nemaipomenita ura impotriva culturii romane si a elementelor ei nationale. Martorii acelor vremuri povestesc despre un adevarat genocid cultural. In locul Muzeului, cladit din banii membrilor Asociatiunii, unii dintre ei apeland la loterie si chiar la "rascumpararea felicitarilor de anul nou", este realizata o Biblioteca judeteana ca mijloc de propaganda sovietica si bolsevica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.