Medicii de la Spitalul Filantropia din Bucuresti s-au confruntat in ultimii ani cu frecvente cazuri de avort realizat empiric

Peste 17.000 de adolescente cu varste intre 15 si 19 ani au recurs in 2005 la chiuretaje pentru a scapa de o sarcina nedorita. Alte 140.000 de femei cu varste pana in 45 de ani au facut aceeasi alegere. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, o romanca face in medie doua intreruperi de sarcina in decursul vietii fertile. in tarile UE, media este sub unu.

Un studiu realizat in parteneriat de Ministerul Sanatatii si Guvernul SUA, prin intermediul Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si dat publicitatii luna trecuta, arata ca rata avorturilor inregistrate la femeile sarace si cu un nivel de educatie mai scazut este de doua ori mai mare decat la celelalte categorii de femei.

80 de lei ca sa scapi de o sarcina nedorita

inca de la primele ore ale diminetii, pe holurile Spitalului Filantropia din Bucuresti isi fac aparitia pacientele care vor sa scape de o sarcina nedorita. Potrivit dr Stelian Pana, medic primar de obstetrica-ginecologie, in spital se fac zilnic in jur de 20 de avorturi, la cerere. "in anii anteriori ne-am confruntat cu destule cazuri de avort provocate empiric.

Este dificil sa mai scapi cu viata dupa aceea", explica specialistul. Avortul la cerere se face pana la 12-14 saptamani de sarcina si costa, la Spitalul Filantropia, 80 RON. Cu anestezie generala, suma se dubleaza. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 2005, peste 17.000 de adolescente cu varste intre 15 si 19 ani au apelat la chiuretaje. Numarul total al avorturilor a fost de 162.087, iar cel al nasterilor - de 221.000. in tara noastra, adolescentele insarcinate care au implinit 16 ani au dreptul sa decida singure daca pastreaza sau nu sarcina. Sub aceasta varsta, avortul se face cu acordul familiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.