La nivelul lunii martie a anului trecut, doar 4% dintre romani aveau o asigurare medicala privata, in timp ce, in Europa de Vest, cheltuielile destinate asigurarilor de sanatate private reprezinta 35% din economiile populatiei, se arata, miercuri, intr-un studiu al Aviva Asigurari de Viata.

"Romanii se gandesc la sanatatea lor si la stabilitatea financiara a familiei, dar din pacate 96% dintre ei nu isi permit sa faca ceva care sa le mai inlature aceste griji", se mai spune in studiul realizat de Aviva in martie 2006.

Ordinul care va reglementa asigurarile private de sanatate in Romania ar putea intra in vigoare la inceputul lunii martie, dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial, a declarat, recent, ministrul Eugen Nicolaescu. Potrivit lui Nicolaescu, este vorba despre asigurari specializate si deductibile, atat din impozitul pe venit, cat si cel pe profit. Ministrul a explicat faptul ca persoanele care vor incheia asigurari private de sanatate vor plati cu 200 de euro mai putin la impozitul pe venit, iar in cazul firmelor, suma va fi deductibila din impozitul pe profit.

Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a aprobat, anul trecut, ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, suma de 200 euro, reprezentand valoarea primei pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie anual deductibila la calculul impozitului pe venit, dar si pe profit. Ministrul a declarat atunci ca aproape cinci milioane de romani ar putea intra in sistemul asigurarilor private de sanatate, deoarece deductibilitatea va fi valabila pentru toti salariatii.

Legea prevede ca asigurarile private sunt facultative si pot fi contractate numai de cei care contribuie deja la fondul public de asigurari de sanatate pentru servicii medicale de baza, astfel incat, pe langa cei 6,5% din salariu pentru fondul de asigurari pe care-i plateste acum, asiguratul in sistem privat de sanatate va trebui sa contribuie in plus. Specialistii estimeaza ca suma suplimentara va depasi 300 de euro pe an.

Banii care trebuie platiti depind de starea de sanatate a celui care incheie asigurarea. Contributia la asigurari de sanatate a romanilor se situeaza intre 120 si 150 euro anual, pe cap de locuitor, adica de peste 15 ori mai putin decat media de 2.100 euro pe an, valabila in Uniunea Europeana, potrivit estimarilor companiei Interamerican.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.