Blogurile de cultura urbana sint cele mai numeroase, cele mai complexe si de succes. Metropotam este deja cunoscut, desi a fost lansat relativ recent. La Premiile "Cuvantul" a fost desemnat cel mai bun site cultural al anului si este plasat undeva la granita dintre blog, revista electronica si site.

A ajuns intr-un timp scurt la 100.000 de vizitatori unici pe luna, in conditiile in care la sase saptamini dupa lansare avea 12.000 de utilizatori unici. Initiatorul proiectului, Dragos Novac, este cunoscut si pentru blogul sau personal, "Una pe zi cu Novac", si este unul dintre oamenii de referinta ai blogosferei romanesti.

De ceva timp, pe Metropotam vor fi postate filmulete, care nu se vor prelua de pe www.youtube.com, cum se intimpla de obicei pe bloguri, ci vor fi productii proprii.

Ultimul zvon despre Psst!

Psst!.ro este un fel de Metropotam mai mic, mai chic, mai cochet, mai feminin. Din pacate, nu apar suficient de multe posturi noi si nu sint acoperite foarte bine evenimentele. In spatele acestui proiect sint doi oameni, Madeleine Florescu si Bogdan Vigaru. "Exista un plan bine definit, exista un viitor foarte indraznet, dar eu am niste responsabilitati profesionale care nu ma lasa sa ma dedic mai mult, iar Bogdan mai are putin pina isi termina studiile. Nu facem inca bani.

Anul acesta ne-am propus sa punem piciorul in prag, dar sintem mai mult pe pasul intermediar pina la a face bani, si anume sa facem «Psst!» mai popular. Acum ne vin 100 de vizitatori pe zi si avem 2.000 de membri in baza de date", explica Madeleine. Recent, Psst! a fost descoperit de revista liniilor aeriene Wizzair si le-a propus o colaborare, iar din ianuarie 2007 ei vor asigura sectiunea "Ghid Bucuresti".

Scurt si la obiect

Feeder.ro reprezinta coolness-factor-ul blogosferei romanesti. Este actualizat de citeva ori pe zi, are multa imagine, linkuri, text putin si a devenit in scurt timp cel mai bun ghid de orientare in jungla urbana bucuresteana. "Posted by Igu" a devenit deja un icon printre internauti. Putini stiu insa ca pe Igu il cheama Cristian Vasile, are 28 de ani, a terminat o scoala de fotografie, a sarit peste capitolul facultate si si-a facut o firma de web design si branding, pune la cale, in secret, lansarea unor minunatii in materie de servicii pe net asupra carora are o atitudine foarte secretoasa si e plin de umor.

Cit despre viata sociala... "o sa te surprinda, dar merg la foarte multe evenimente care nu apar pe Feeder (teatru, dans contemporan etc.). Merg la cel putin un film pe saptamina si incerc sa vad cit mai multe filme europene", spune Cristian. "Nu mai am timpul pe care il aveam cind am dat drumul la Feeder. Atunci mergeam la majoritatea evenimentelor si faceam multe poze.

BŁkreshtenii de cartier

Blogul este nisat pe urbanism, proiecte artistice, impresii legate de oras, trasee, locuri, oameni, pornit impotriva Casei Poporului II, aka Mintuirea Neamului, si a demolarii arhitecturii industriale din Capitala. Vlad Nanca, Stefan Tiron, Ionut Cioana si Irina Bako au initiat proiectul din pasiune pentru oras.

"Tocmai faptul ca nu este un oras primitor, deschis si cu care se poate interactiona usor face Bucurestiul special. Din pacate, asta este si motivul pentru care lumea prefera sa spuna ca e urit si nu se oboseste sa gaseasca locuri care sa-i placa", se plinge Nanca. De-a lungul timpului, echipa s-a marit, prin alaturarea lui Felix din Hamburg, care cunoaste destul de bine Bucurestiul si l-a cercetat pentru documentarul pe care urmeaza sa-l faca, apoi Tudor Prisacariu (unul dintre cei mai buni fotografi tineri din Romania) si mai recent Tudor Borduz, care are doar 18 ani si a venit de curind din Timisoara sa studieze in Bucuresti.

Nanca a facut o scurta prezentare a bŁkreshtenilor: "Stefan Tiron este ministrul subculturii din Romania si multe alte teritorii, galaxii cunoscute sau necunoscute. Ionut Cioana cunoaste cel mai bine orasul, este general in rezerva de skateboarding, cel mai studios dintre noi, turnul principal pentru BŁkresh Blog. A mai avut o contributie si Gypsi Bogdan (aka Sleek, aka Tata Urs), cetatean de onoare al orasului BŁkresh care locuieste in Nueva York".