Artistul plastic Mircea Suciu vrea sa socheze cu orice pret, pentru ca a fost la rindul lui socat de evenimentele din decembrie 1989

In mijlocul Galeriei H’Art sint doua manechine reprezentind cuplul dictatorial, in marime naturala, asezate in pozitia de dupa executia din 1989: Elena, cu miinile legate la spate, cu fata in jos si Nicolae, in "pozitia chitarisului", cum s-a comentat la vernisaj, in genunchi si cu partea de sus a corpului pe spate. Pe perete sint urme de gloante, din urechi, gura si rani le curge un singe rosu strident, hainele sint foarte realiste. Fundalul sonor este greu de inteles, suparator, un fosnet de fond usor agresiv. Sint citeva minute din inregistrarea procesului sotilor Ceausescu date pe ralanti, care se repeta la nesfirsit.

Socul ca exorcizare

"Ilustrez un moment din istoria recenta pentru ca vreau sa pun oamenii pe ginduri. Nu vreau sa acuz de nimic, cred doar ca trebuie sa ne exorcizam de trecut. Sa ne supraexpunem unei situatii care ne-a frustrat. Niste oameni au fost privati de o judecata OK. O metoda de rahat aplicata de niste politicieni de rahat ca sa nu aflam noi nimic, sa dea un final glorios Revolutiei romane", spune artistul Mircea Suciu.

"Era mai bine daca se oprea la pictura, ca macar acolo este autentic. Cu expozitia asta se vede ca vrea sa socheze cu orice pret", se aud comentarii in seara vernisajului. "Este adevarat, vreau sa sochez - nu cu orice pret, ci pentru ca si eu am fost socat", raspunde Suciu. "Sint impresionist. Ma simt in apele mele cind practic genul asta de arta. E metoda mea de a comunica", completeaza el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.