Desi aproape un sfert dintre romani spun fie ca au fost agresati sexual la locul de munca, fie ca au cunoscut persoane hartuite, totusi prea putini fac o plangere impotriva agresorului. Mai mult, niciunul dintre cazurile semnalate la Inspectia Muncii si la Consilul National Antidiscriminare nu a primit aviz favorabil.

Un sondaj initiat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) trage un semnal de alarma asupra faptului ca victimele agresiunilor sexuale la locul de munca ignora sau se complac in situatie, ajungand in final sa demisoneze, atunci cand se confrunta cu astfel de cazuri. Putinele plangeri inaintate la organismele competente au fost insa "clasate" din lipsa de probe. Mai mult, intr-unul dintre cazuri, soldat cu concedierea victimei, inspectorii de munca au constatat ca "nu s-a influentat negativ situatia acesteia in ceea ce priveste promovarea sau remuneratia ei in cazul refuzului de accepta un comportament nedorit". intr-un alt caz, s-a constatat ca faptele semnalate de victima fac obiectul unui accident de munca si nu al unui caz de hartuire sexuala.

Agresorii risca amenzi si chiar inchisoare

Cele mai multe cazuri semnalate de participantii la sondaj se refera la hartuirile sexuale din partea superiorilor, care se folosesc fie de amenintari, fie de recompense. Raportul scoate in evidenta si faptul ca putini romani cunosc legislatia, care prevede amenzi de pana la 15.000 lei si chiar inchisoare, potrivit articolului 23 din Codul Penal. Rprezentantii CPE au amintit ieri ca victimele pot actiona in instanta agresorii, iar printre probele admise se numara orice fel de inregistrari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.