Ca romanii au sanatatea subreda e lucru stiut, dar ca, potrivit datelor statistice anuntate ieri, nu mai putin de 95% din populatie este afectata de carii dentare este un procent de-a dreptul socant.

Dintre tarile europene, doar Albania si Turcia mai sunt in spatele nostru la acest capitol si, totusi, Ministerul Sanatatii ignora situatia dramatica. Colegiul Medicilor Dentisti a precizat ca bugetul alocat de CNAS pentru stomatologie nu asigura decat tratarea unui... copil pe o luna, iar in rest, Dumnezeu cu mila!

In plus, romanii consuma doar un tub de pasta de dinti pe luna, fata de media europeana de doua tuburi, iar periutele se inlocuiesc la noi, teoretic, cam o data pe an, in loc de trei luni, ca la alti europeni. In conditiile date, medicii stomatologi migreaza masiv spre tarile civilizate, prioritar in Marea Britanie, Franta, Italia si Germania, unde li se ofera salarii de circa 5-6000 de euro pe luna.

Romania se situeaza pe primele locuri in Europa, dupa Albania si Turcia, in privinta afectiunilor buco-dentare, a declarat,ieri, intr-o conferinta de presa, prof.dr Mihai Augustin, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti. Una dintre cauze este lipsa igienei bucale, a subliniat reputatul specialist.

Romanii utilizeaza doua tuburi de pasta de dinti pe an, in loc de un tub pe luna. In ce priveste schimbarea periutei de dinti, acest lucru se face la doi-trei ani, in loc de la trei luni. Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti (CMD) sustin ca fondurile alocate de CNAS pentru stomatologie sunt insuficiente si nu dau posibilitatea asigurarii calitatii actului de stomatologie si nici a acordarii si finalizarii tratamentului.

Ei sustin ca bugetul pe care-l primesc, intre 8 - 10 milioane de lei, nu ajunge decat pentru tratarea unui singur copil pe luna, in conditiile in care Ministerul Sanatatii a trimis o adresa in care se spune ca procentul decontat de casa de asigurari de sanatate din valoarea serviciilor de medicina dentara este de 100%.

CMD cere revizuirea intregii metodologii de aplicare a contractului cadru si normelor de aplicare, precum si a bugetului alocat stomatologiei.In opinia dlui Prof.dr. Mihai Augustin, presedintele CMD ,o atentie sporita trebuie acordata preventiei care este mai putin costisitoare decat tratamentul. El a facut referire la necesitatea stabilirii si unor sanctiuni pentru pacientii care nu se prezinta la controalele anuale, asa cum se intampla, de pilda, in SUA.

La randul sau, dr. Delia Barbu , vicepresedinte al CMD, a mentionat ca ar trebui alocat pentru stomatologie 4% pentru ca fondurile sa fie suficiente. Consiliul National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania a adresat un protest catre CNAS, fiind nemultumit de relatiile dintre medicii dentisti si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. In opinia reprezentantilor CMD, conducerile caselor judetene isi fac fiecare legea.Medicii dentisti cer sa apara normele specifice stomatologiei, intrucat, altfel, toate cabinetele medico-dentare pot fi inchise, deoarece prevederile Ordinului MS 349 din 2005 sunt imposibil de aplicat in cabinete de medicina - dentara.

Ca urmare a acestei situatii, un numar tot mai mare mare de medici dentisti pleaca din Romania catre Anglia, Franta, Italia, Germania, a declarat,ieri, dr. Rodica Aldica, de la Colegiul Medicilor Dentisti. Multe asociatii, mai ales din Anglia, au venit in Romania pentru a oferi posibilitatea medicilor romani sa lucreze in cabinetele de stat din Marea Britanie. Salariile sunt intre 5.000-6.000 euro, se asigura casa si masa.

Reprezentanti ai Asociatiei Medicilor cu Libera Practica din Anglia se afla, in aceasta saptamana la Cluj-Napoca, pentru a selecta medici romani care sa lucreze in sistemul social englez. Conditia este sa aiba trei ani vechime. In prezent, in Romania sunt licentiati anual 1.500-2.000 de medici dentisti, fata de 200 absolventi anual inainte de 1989.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.