Cu 150% mai multi turisti romani pleaca la sud de Dunare

Romania - 220 de euro de persoana, 3 nopti de cazare la un hotel de 4 stele in Poiana Brasov; Bulgaria - 110 euro, 5 nopti, tot la hotel de patru stele la Nisipurile de Aur, servicii ireprosabile.
Acesta este motivul pentru care turistii romani ridica, cel putin pentru perioada sarbatorilor de Pasti, turismul extern cu 150 la suta fata de anul trecut.

"Anul acesta, cu ocazia Pastelui, in Bulgaria vor calatori cu pana la 150% mai multi romani fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce pentru celelalte destinatii de peste granita ne asteptam la cresteri de 25 de procente", ne-a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Cresteri spectaculoase, dat fiind faptul ca daca ne uitam in propria ograda, estimarile agentiilor indica o majorare de doar 5 - 10 procente in ceea ce priveste turismul intern.

Jumatate dintre oferte, epuizate

In ce priveste destinatiile externe, agentiile de profil ne sfatuiesc sa ne grabim daca intentionam sa ne petrecem sarbatorile pascale peste granita. "In momentul de fata, pachetele turistice pentru perioada Pastelui sunt vandute in proportie de 40 - 50 la suta, ceea ce ne face sa credem ca pana la sfarsitul lunii viitoare, poate chiar mai devreme, ofertele se vor epuiza in totalitate. Oricum, in mod cert se vor vinde toate.

De exemplu, acum cateva zile, o cunoscuta agentie, membra ANAT, si-a epuizat toate ofertele pentru Nisipurile de Aur, ceea ce a facut agentia sa-si ghideze clientii spre alte statiuni", a adaugat reprezentantul ANAT. Sfintele Sarbatori par a fi o perioada prolifica pentru agentiile de turism, acestea reprezentand o consistenta sursa de venit. "Estimam ca cifra de afaceri a agentiilor de turism dupa aceasta perioada se va concretiza undeva la 19 milioane de euro, 7 pe extern si 12 pe turismul intern", a mai spus Badulescu.

De la rusi vine turistul

Referitor la turismul intern, de data aceasta, principalele tinte ale romanilor pentru aceasta perioada vor fi zonele unde traditia inca mai este vie, destinatiile rurale. "In perioada sarbatorilor pascale se vor prefera cu siguranta pensiunile. Cu toate acestea, cum ne-am si obisnuit, locatii precum Valea Prahovei vor fi si ele pline de turisti", a incheiat Traian Badulescu. Ca un fenomen relativ inedit, mentionam apetitul din ce in ce mai pronuntat al esticilor fata de tara noastra.

Astfel, pentru acesta perioada, agentiile spun ca ar trebui sa ne asteptam la un aflux destul de mare de turisti rusi, ucraineni etc. Lasand la o parte Bulgaria, turistii autohtoni care prefera strainatatea vor opta in acest an pentru destinatii ca Egipt, Grecia, Cipru, Turcia, Malta, Israel, precum si locatii ceva mai costisitoare cum ar fi Viena, Roma, Praga si Londra.

Hotelierii si-au scumpit tarifele

Diferenta destul de mare de pret intre pachetele turistice interne si externe se poate explica, cel putin daca tinem cont de zvonurile potrivit carora hotelierii de pe Valea Prahovei, dar si cei din Bucovina, au scumpit cu 20% tarifele turistice pentru petrecerea sarbatorilor pascale.

Astfel, in timp ce pachetele pentru strainatate se ieftinesc, statiunile romanesti afiseaza preturi cu 10-20% mai mari pentru aceasta perioada, comparativ cu anul trecut. Si calitatea serviciilor are un rol important in atentia acordata de turistii romani destinatiilor precum Bulgaria. Pe langa preturi mai ieftine, acestia doresc, in primul rand, confort. De asemenea, vor ca pachetul pe care-l achizitioneaza sa fie complet, astfel incat cheltuielile suplimentare sa fie cat mai mici. Situatie pe care o intalnesti frecvent in cazurile destinatiilor externe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.