Cand scriitorii "seriosi" se relaxeaza, ei citesc. In Marea Britanie, editorii revistei Time au intocmit o lista a cartilor preferate chiar de catre scriitorii moderni. Astfel, 125 de autori de marca din Marea Britanie, America si Australia si-au dezvaluit preferintele in domeniul literaturii, iar rezultatele sondajului vor forma un nou volum care va vedea lumina tiparului luna viitoare.

Se pare ca acest top este dominat detasat de catre autorii rusi. Pe locul I a castigat cele mai multe voturi "Anna Karenina" a lui Lev Tolstoi. Tot Lev Tolstoi ocupa si locul al treilea cu "Razboi si Pace". Interesant este ca in top 10 mai apar alti doi autori rusi, Vladimir Nabokov cu Lolita (locul al patrulea) si povestirile lui Anton Cehov pe locul noua.

Pe locul al doilea in topul preferintelor scriitorilor s-a situat Gustave Flaubert, cu "Madame Bovary". Evident ca din lista nu putea lipsi Shakespeare, cel mai apreciat autor englez, care a ocupat locul al saselea cu "Hamlet".

O aparitie interesanta care spune foarte multe despre gusturile scriitorilor si despre faptul ca unele carti ale copilariei raman intiparite pentru totdeauna in mintea si sufletul cititorilor este cartea "Aventurile lui Huckleberry Finn" a lui Mark Twain, care a fost votat ca cel mai mare roman american. Astfel, nazdravanii baieti Tom Sawyer si prietenul sau Huckleberry stau la loc de cinste alaturi de personaje dramatice memorabile care au scris istoria literaturii.

Singura femeie care a reusit sa impresioneze scriitorii moderni si care au nominalizat-o in acest top este George Eliot cu romanul sau "Middlemarch".

De fapt, cei 125 de autori au nominalizat 544 de titluri. Printre nominalizati exista si autori contemporani, insa ei au fost probabil victimele "colegilor de breasla", pentru ca au primit una sau maxim doua nominalizari. De exemplu, volume memorabile ca "Ispasire" a lui Ian McEwan, care urmeaza sa fie ecranizat cu actrita Keira Knightley in rolul principal, a avut doar un vot, ca si Martin Amis cu romanul "London Fields". Chiar si "Midnight's Children" a lui Salman Rushdie, care a castigat prestigiosul premiu "Booker of Bookers", a primit o singura nominalizare.

Sondajul nu se doreste a fi o nominalizare a cartilor Secolului, ci doreste sa arunce o raza de lumina asupra preferintelor scriitorilor contemporani, preferinte care poate nu coincid cu cele ale publicului larg. De exemplu, scriitoarea Margaret Drabble, autoare a 17 romane, a fost singurul scriitor care a ales "Antoniu si Cleopatra" a lui Shakespeare ca autor preferat. Thomas Keneally, care a castigat si el premiul "Booker" pentru "Lista lui Schindler" a ales faimosul roman de dragoste "La rascruce de vanturi" al lui Emily BrntI ca volum preferat.