"Un cetatean turc, membru PKK, dat in urmarire internationala de autoritatile turce pentru savarsirea infractiunii de furnizare de arme si munitii organizatiilor teroriste, a fost prins, ieri, la Bucuresti, de catre politistii de la Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au hotarat, ieri, emiterea unui mandat de arestare, in vederea extradarii sale in Turcia."

Mahmut Gundogdu mai este acuzat de autoritatile de la Ankara si de estorcare de fonduri de la traficantii de droguri pentru organizatii teroriste. Pentru toate aceste infractiuni, turcul risca sa primeasca, in tara sa, pedeapsa cu detentia pe viata. Dupa ce a fost prins, Gundogdu a fost prezentat instantei Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpatului, in vederea extradarii. Barbatul a fost insotit, in fata instantei, de fratele sau, care se afla, si el, in Romania. Acesta nu a dorit sa faca nici un fel de declaratii, precizand ca nu stie pentru ce a fost retinut ruda sa si nici de ce ar putea fi extradata.

Turcia l-a dat in urmarire internationala

In acest caz, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost sesizat de catre Ministerul Justitiei, in conformitate cu legile internationale, privind cooperarea judiciara in materie penala, pentru solutionarea cererii de arestare provizorie, in vederea extradarii. Aceasta solicitare a fost inaintata de autoritatile judiciare din Republica Turcia, dupa ce acestea au stabilit anumite legaturi pe care Gundogdu le avea cu gruparile teroriste. Extradarea este posibila deoarece cele doua tari au semnat Conventia internationala privind reprimarea finantarii terorismului, adoptata la New York, in decembrie 1999, precum si Conventia europeana pentru reprimarea terorismului, semnata la Strasbourg, in 27 ianuarie 1977.

Alti sase turci, membri ai PKK, vor fi extradati

Aceasta arestare vine la numai o saptamana dupa ce autoritatile romane au reusit sa anihileze saptamana trecuta, in colaborare cu cele din Ungaria si Austria, o retea internationala de trafic de migranti de origine kurda ce actiona pe ruta Turcia-Romania-Ungaria-Austria, avand ca destinatie tarile din vestul Europei. Din primele cercetari, s-a stabilit ca organizatia, compusa din calauze, gazde si transportatori, era formata din 12 persoane, care actionau pe teritoriul Romaniei.

Membrii grupului aflati pe teritoriul romanesc au fost arestati concomitent cu sase complici ai acestora care activau in Ungaria. Cei care au fost retinuti in Romania erau turci si romani. Anchetatorii au stabilit ca, pentru fiecare migrant, membrii retelei primeau sume cuprinse intre 5.000 si 6.000 de euro, bani garantati de componentii grupului care se aflau in Turcia. De asemenea, in timpul organizarii flagrantului au fost retinuti, in zona de frontiera Varsand, cinci cetateni turci de origine kurda care, dupa incheierea cercetarilor, vor fi expulzati, si ei, in Turcia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.