Specialistii in resurse umane au identificat industriile unde se platesc cele mai mari salarii pentru pozitiile de entry level. Lefurile incepatorilor vor creste cu pina la 20%.

Sectorul bancar, IT-ul, pharma, call-center-urile si in general domeniile ce presupun un grad inalt de specializare sint, conform specialistilor in resurse umane, segmentele in care tinerii absolventi de facultate au sansa sa cistige cele mai mari salarii. Este vorba de o medie de 400-500 de euro net, la care se pot adauga, in unele companii, bonusuri de performanta de 30-100% din salariu, tichete de masa sau alte beneficii precum masina de la firma. "Meseriile cel mai bine platite la nivel de entry level sint cele in care absolventii isi pot valorifica cunostintele din scoala, fara a fi nevoie de experienta sau de pregatire suplimentara deosebita. Acestea sint de fapt domeniile cu grad mare de specializare, cum ar fi IT-ul sau domeniile tehnice", ne-a declarat Ruxandra Stoian, director Human Resources Services, PricewaterhouseCoopers.

"In pharma sint de asemenea salarii bune pentru incepatori, de 400-500 de euro pe luna", sustine Madalina Didea, Managing Partner la agentia Hart Human Resource Consulting, potrivit careia un alt avantaj de care beneficiaza tinerii ce vor sa lucreze in companiile farmaceutice se refera la masina. " Cei care lucreaza pe partea de promovare medicala au in mod cert masina de serviciu", ne-a mai declarat aceasta.

Outsourcingul genereaza locuri de munca bine platite

Totodata, dezvoltarea pietei de outsourcing ar putea genera presiuni mari pe piata fortei de munca si implicit o majorare salariala in companii care ofera, spre exemplu, servicii de call-center. "In principal, vorbim despre companiile multinationale care si-au externalizat serviciile in Romania si care sint dispuse sa investeasca pe termen lung in tineri absolventi fara experienta. Domeniile de activitate principale sint: support centers - IT/Servicii, call- centers, back office support, bank industry", sustine Marga Radu, Branch Manager in cadrul companiei de resurse umane Manpower Romania. In ceea ce priveste cunostintele celor care pot spera la un astfel de job, reprezentanta PwC sustine ca este vorba de o buna cunoastere a limbilor straine si de aptitudini de comunicare.

"Pentru acest tip de activitati sint recrutati de obicei tineri absolventi, cu aptitudini crescute de comunicare scrisa si vorbita, care cunosc mai multe limbi straine si au aptitudini bune de lucru cu calculatorul. Crescind cererea de forta de munca pe acest segment, si implicit competitia intre angajatori, este foarte posibil ca nivelul salarial sa creasca", mai spune Stoian. Situatia este similara si in constructii, un segment in care salariile pe zona de entry level se ridica momentan la aproximativ 400 de euro pe luna. "In constructii, daca angajatorii nu fac ceva sa ii readuca pe cei plecati din tara sau pe cei din Romania sa lucreze in domeniu, risca sa nu mai aiba cu cine lucra", avertizeaza Ana Ber, Managing Director, HRD Dezvoltare Resurse Umane, potrivit careia, in jur de 80% dintre inginerii constructori proaspat absolventi se orienteaza catre vinzari, unde salariul unui debutant poate ajunge si la 800 de euro pe luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.