PRIMITIVI. Tiganii nostri i-au socat pe cei spanioli. Unii romani si-au cultivat legume in apartament, turnand pamant pe podea

Intr-un cartier de langa Barcelona, spaniolii au iesit in strada pentru evacuarea din zona a tiganilor romani. Nu mai suportau mizeria si zgomotul din apartamentele unde unii isi plantasera zarzavaturi in sufragerie. In Barcelona, nici tiganii spanioli nu-i mai suporta pe rromii nostri.

Acum doi ani, romanii au venit pentru prima oara in Badalona, un orasel de langa Barcelona, in Cartierul Napols. Multi rromi din Vaslui. Si-au adus treptat rudele, cunostintele, iar la ora actuala sunt peste 2.000 de romani la periferie. In zona sunt si mai multi imigranti pakistanezi, despre care vecinii lor spun ca ar avea legaturi cu Al Quaida, plus tigani spanioli. O combinatie exploziva, spun politistii din zona, pentru ca tiganii lor ii urasc pe cei din Romania.

FAIMA PROASTA. "Doamna, daca va incepe razboiul in Spania, de-aici va incepe", e convinsa senora Antonia, o femeie care sta de multi ani in cartier si care ne priveste cas cand afla de unde suntem: "Limpia, limpia", spune surprinsa, adica nu se astepta sa fim asa de curati in comparatie cu ce vede ea la romanii din Badalona.

Intram intr-o scara de bloc pentru a gasi romani. Nu e foarte greu sa-i identifici, pe balcoane majoritatea conationalilor au antene parabolice. Intalnim un vecin si-l intrebam unde putem gasi romani in bloc. Au plecat "gracias a Dios" (n.r. - slava Domnului), rasufla usurat, dupa care incepe sa povesteasca cate au avut de indurat de pe urma vecinatatii cu tiganii romani. "Ii vedeam noaptea din blocul de vizavi cum fac pipi de pe balcon si arunca gunoaiele. Mereu era galagie la ei seara, ca atunci se adunau cate 15-20 intr-o casa. Am o cunostinta cateva strazi mai incolo careia i se surpa tavanul acum cateva zile. Cand a mers cu Politia in locuinta de deasupra, a vazut ceva de neimaginat: tiganii pusesera pamant pe jos si plantasera legume", povesteste stupefiat. O batrana care sta in cartier de 54 de ani se minuneaza si acum de ziua in care a vazut doi rromi incercand sa urce o usa pe scari. "I-am intrebat ce fac cu usa si mi-au zis ca vor sa-i ia clanta si balamalele, sa le vanda la fier vechi. I-am sfatuit sa faca treaba asta in fata blocului, ca sa nu deranjeze pe nimeni."

NU RASISTI, CI CONTRA NESIMTIRII. Scandalul izbucnit in luna ianuarie in Strada Pau Pifferer nr. 90 a avut drept cauza comportamentul rromilor din cladire. Timp de o luna mass-media din Spania a relatat pe larg subiectul, mai ales ca vecinii au iesit in strada si au cerut evacuarea persoanelor care-si faceu nevoile pe scari si stateau intre patru pereti ca intr-un maxi-taxi aglomerat. "Nu suntem rasisti, dar spunem NU lipsei de civism", scandau pe strada vecinii revoltati. Cand am ajuns in Pau Pifferer era liniste. Tiganii fusesera evacuati si locul fusese inchiriat unor alte persoane. Doar doua de data aceasta. Vecinii ne povestesc toate grozaviile pe care acestia le faceau pe scari si spun ca nu-si mai doresc astfel de colocatari, indiferent de natie.

Cum e posibil ca intr-o locuinta sa stea atat de multi oameni? Romanii de pe strada povestesc ca apartamentele le sunt inchiriate de catre proprietarii pakistanezi la preturi de peste 700 de euro. Pentru ca zona a devenit nesigura, apartamentele de la periferia Badalonei se vand mai ieftin, astfel ca pakistanezii cumpara din ce in ce mai multe, pentru a le inchiria ulterior. Pretul chiriei este foarte mare pentru cei care abia ajung in Badalona, de aceea rromii prefera sa imparta cheltuielile la cat mai multe persoane.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.