In septembrie 2006, cazul unui baietel mort in Sao-Paolo facea inconjurul intregii lumi. Decesul copilului se presupune a fi survenit in urma ingerarii unei combinatii de mentosane si produse de tip cola.

Contactati de Curierul National, reprezentantii Coca-Cola Romania au negat autenticitatea presupunerilor privind violenta moarte din Sao-Paolo. "Aceasta poveste nu este adevarata. Nu exista niciun motiv pentru care sa credem ca vreunul din ingredientele continute de Coca-Cola light combinat cu aroma de menta sau cu orice alt ingredient sau produs comestibil ar putea cauza vreo boala", sustine Mugurel Radulescu, director de comunicare al CCHBC Romania, reprezentant al Coca-Cola in tara noastra.

In urma documentarii insa, redactorii Curierului National au aflat cu totul altceva. Pe langa discutiile cu un specialist in domeniu, am realizat un experiment simplu ce poate demonstra oricand potentialul efect nociv asupra organismului uman. Daca era vorba despre un produs putin uzitat, poate ca interesul nu ar fi fost atat de mare, insa Coca-Cola este probabil cel mai cunoscut brand din lume. "Coca-Cola ramane brandul cu cel mai mare nivel de notorietate din categoria sa, brandul cu cel mai inalt nivel de favorabilitate din categoria din care face parte, consumat de peste 70% din adolescentii romani consumatori de bauturi carbogazoase din Romania", aflam de la Mugurel Radulescu. Asadar, fie chiar ipotetic, 70% din tinerii Romaniei sunt in pericol de a se imbolnavi in situatia in care consuma mentosane si Coca-Cola. Nicaieri pe sticlele ce contin aceasta bautura nu apare vreun avertisment in acest sens.

Parere de specialist: Combinatie potential letala

Gheorghe Mencinicopschi este director general al Institutului de Cercetari Alimentare si sustine, fara echivoc, faptul ca, prin combinarea mentosanelor cu produsele de tip cola, creeaza o reactie ce poate fi daunatoare pentru organismul uman. Mai precis, spune Mencinicopschi, indulcitorul (aspartan) din mentosane scade solubilitatea gazului carbonic din mentosanele light. Acidul carbonic dizolvat in apa se descompune eliberand exploziv bioxidul de carbon. Efectele acestei reactii chimice asupra organismului uman ni le prezinta tot directorul Institutului. " Stomacul se dilata foarte mult intr-un spatiu inchis. Apasa pe diafragma si pe inima, dar si pe plamani, si astfel poate interveni sufocarea sau o regurgitare de tip violent", spune chimistul. In cazul copiilor, al caror organism este foarte fragil, reactia poate duce la deces. Dar asta nu este totul, pentru ca, sustine Mencinicopschi, consumat in mod repetat amestecul irita esofagul, fapt care poate duce la aparitia unor ulceratii.

Producatorii ne indeamna la scepticism

Imagini care infatiseaza rezultatul combinarii mentosanelor cu bauturi de tip cola se gasesc postate de mai bine de un an pe site-urile din intreaga lume. Prezentate mai mult ca o ciudatenie, aceste imagini pot fi interpretate si ca o dovada a efectelor pe care "cocktailul" il poate avea asupra organismului. Reprezentantii Coca-Cola indeamna insa la scepticism.

"Compania Coca-Cola sfatuieste consumatorii sa trateze cu scepticism mesajele neautorizate sau zvonurile care circula pe Internet intrucat se dovedeste de multe ori, ca si in acest caz, ca acestea sunt false", spun cei de la CCHBC. Tot ei gasesc si o explicatie: "Aceasta reactie se presupune a fi cauzata de dioxidul de carbon (acidul din bauturile carbonatate) care a patruns in suprafata poroasa a bomboanelor Mentos. Cu toate acestea, mestecarea unei bomboane Mentos duce la distrugerea suprafetei necesare pentru formarea bulelor de dioxid de carbon. Asadar, o astfel de reactie nu poate fi posibila cand cele doua produse sunt ingerate", suna explicatia directorului Radulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.